AMD | Čipy | TSMC

AMD rychle naskakuje na 7nm technologii výroby od TSMC. Grafické karty uvede ještě letos a procesory Zen 2 příští rok

GlobalFoundries (vdaleké historii součástí AMD) tento týden oznámila, že končí s vývojem 7nm technologie, takže jedinými výrobci, kteří vyrábí nejpokročilejší čipy na zakázku, už jsou pouze TSMC a Samsung. AMD nyní oznámila, že většinu nových čipů už bude vyrábět právě pouze u TSMC (doposud to byly jen čipy pro herní konzole).

Dle vyjádření AMD spolupracuje s TSMC na 7nm technologii poměrně dlouho a už dokonce úspěšně vyrobilo několik prototypů. Velmi zajímavou zprávou je, že AMD hodlá 7nm technologii používat jak pro výrobu další generace grafických karet, tak i procesorů.

Klepněte pro větší obrázek

Ještě důležitější ale je to, že 7nm grafické čipy chce AMD představit ještě letos a 7nm procesory s architekturou Zen 2 pak v roce 2019. AMD sice spolupracuje i se Samsungem, ten je ale s 7nm technologií zatím trochu pozadu, alespoň ve srovnání s TSMC, která už spustila hromadnou výrobu.

Klepněte pro větší obrázek

Bude zajímavé sledovat, jak si na trhu povede nová generace grafických karet Vega (7nm architektura Navi bude na trhu až v roce 2019), protože skok v technologii výroby bude obrovský – ze současných 14 nm na 7 nm. To umožní zvýšit výkon a snížit spotřebu, což by mohlo pomoci proti novým modelům grafických karet GeForce RTX od Nvidie, které ještě spoléhají na 12nm technologii.

Diskuze (7) Další článek: Windows trpí další chybou. Útočníkův program může získat systémová práva

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,