AMD trhá rekordy. Obrat dosáhl na 2 miliardy dolarů a strmě roste i zisk. Přitom se zdá, že jízda zdaleka nekončí

AMD nyní prožívá neskutečné období a trhá jeden rekord za druhým. A to nejen z pohledu výkonu a dalších technických parametrů, ale i ze strany byznysu a finančního hodnocení firmy.

AMD zveřejnilo finanční výsledky za druhé čtvrtletí letošního roku a opět jsou to čísla, která skvěle reprezentují schopnosti současné nabídky od AMD. Příjem se za poslední tři měsíce vyšplhal na 1,93 miliardy dolarů, což je o 26 % více než v minulém roce. Mnohem zajímavější změny jsou ale v oblasti zisku - tam se podařil meziročně opravdu masivní skok.

Klepněte pro větší obrázek
Vývoj obratu AMD v čase

Zatímco minulý rok vykázalo AMD ve druhém čtvrtletí zisk pouze 35 milionů dolarů, tento rok to bylo ve stejném období téměř pětkrát více - 157 milionů dolarů. Marže rovněž povyskočila z 41 % na 44 %, což ukazuje, že AMD rozhodně neprodává pod cenou a útok proti Intelu má zdravé základy.

Klepněte pro větší obrázek
Akcie AMD trhají rekordy

Pro AMD jde o nejlepší čtvrtletí v historii a lze předpokládat, že tomu bude i v těch následujících. Důvodem je především to, že Intel je zatím na nějakou dobu v problémech a posunul uvedení vlastních 7nm procesorů až na konec roku 2022 nebo začátek roku 2023.

AMD rovněž roste dostupná hotovost, která je už 1,8 miliardy dolarů. Velkým vítězstvím se AMD chlubí i na těžkém serverovém segmentu, kde měl Intel takřka monopol. Prodeje z procesorů EPYC meziročně vzrostly dvojnásobně a AMD už ukořistilo dvojciferný tržní podíl. Cesta v tomto segmentu je ještě dlouhá, ale zatím vše hraje do karet AMD.

Na podzim AMD totiž chystá novou generaci procesorů pro desktop i servery, která bude postavená na architektuře Zen 3 a vyráběná pomocí vylepšené 7nm+ výrobu u TSMC. Příští rok navíc bude mít první 5nm čipy s architekturou Zen 4.

Diskuze (35) Další článek: Šéf Valve doporučuje Xbox Series X. Prý je prostě lepší než Playstation 5

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,