Americké školy okupuje Chrome OS, ty světové Windows

Jedním z mála segmentů prodeje počítačů, který rok od roku roste, jsou levné laptopy pro školáky – v anglofonním žargonu pro stupeň K-12 (mateřské, základní a střední školy). Hlavním důvodem je samozřejmě cena, která se v této kategorii pohybuje pod hranicí 300 dolarů za kus (okolo 6 000 korun).

Zatímco v globálním měřítku vedou laciné notebooky s Windows, americký trh podle analýzy Futuresource ovládá Google se svými chromebooky. Slovy čísel, v posledním čtvrtletí 2017 tvořily v USA školní počítače s Chrome OS 59,6 % z celkových prodejů. Nutno ale podotknout, že se pomalu zlepšují i čísla Microsoftu, který se do amerických škol pokusil dostat třeba skrze edici Windows S.

A ještě druhé číslo: Tyto americké chromebooky tvoří 87 % globálních prodejů chromebooků do škol. Amerika tedy zůstává naprosto klíčovým odběratelem a trh s chromebooky prakticky stojí a padá na USA. Ve světě včetně Evropy je situace naprosto odlišná a zdejší školy okupuje Microsoft.

Důvodu je více včetně jisté technologické setrvačnosti a s tím spojené softwarové výbavy vázané na ekosystém Microsoftu.

K čemu jsou dobré chromebooky: Když chcete notebook, ale Windows ne

Diskuze (10) Další článek: VCSEL: laserová technologie, která umožní tvorbu brýlí pro rozšířenou realitu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,