Američtí vojáci chtějí ochrannou výstroj z neprůstřelných baterií

Víte, kolik baterií u sebe nosí američtí pěšáci? Každý den v průměru 18 liber, tedy cca 8 kilogramů. Jejich ochranná výstroj přitom váží podobně.

Co kdyby však funkci ochranné výstroje plnily právě baterie? Na první pohled to může znít šíleně, ale Gabriel Veith z Oak Ridge National Laboratory a jeho spolupracovníci se o realizaci takového řešení „2 v 1“ snaží. Jinak řečeno, vyvíjejí neprůstřelné akumulátory.

Jeich prototypy se od normálních baterií liší tím, že obsahují malé množství oxidu křemičitého. Ten tekuté elektrolyty nijak neovlivňuje, až dokud nedojde k mechanickému narušení. Při nárazu se oxid křemičitý a elektrolyty natolik zpevní, že by to mělo zastavit i letící kulku.

Veith už prokázal funkčnost svého konceptu v případě malých akumulátorů. Jejich rozměry je však zapotřebí zvětšit tak, aby pokrývaly dostatečné množství pokožky.

„Vojáci už nyní používají baterie této velikosti, ale ty mohou představovat bezpečnostní riziko – pokud by kulka zasáhla nesprávné místo, mohly by vytéct či explodovat,“ uvedl Futurism.

Pokud se tuto myšlenku podaří uvést v život, jedním z důsledku bude i snížení toxického odpadu produkovaného armádou. Jak totiž jistě víte, akumulátory lze opakovaně nabíjet, takže jen tak neskončí na skládce. V této souvislosti je dobré poznamenat, že americká vláda patří mezi největší znečišťovatele životního prostředí své země.

Foto: U.S. Navy

Diskuze (17) Další článek: Nadvláda Amazonu končí, hlasová asistentka Googlu se začíná prodávat lépe

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,