Android | Operační systémy

Android 11 zavede povinné tiché aktualizace. Mnozí výrobci se jim roky bránili

Letošní Android 11 nejspíše zavede novou povinnost, která se postupně objeví na všech nových telefonech – tzv Virtual A/B. Jedná se o techniku, kdy lze za běhu a na pozadí stáhnout a nainstalovat novou verzi celého systému do sekundárního/virtuálního oddílu.

Tento přístup sebou přináší výhodu rychlých aktualizací (seamless updates) systému na pozadí, přičemž jediným invazivním kokem je nutný restart telefonu na samotném konci procesu, aby mohla naběhnout nová verze Androidu.

5d34589d-9fb7-4838-9815-47e297978ccb
Základní princip virtuálních A/B oddilů, které umožňují rychlou instalaci celého systému za běhu toho předchozího

Technologie samotná je součástí operačního systému už poměrně dlouho od Androidu 7, mnoho OEM výrobců ji ale nepoužívalo, protože sebou nese pochopitelně jednu nepříjemnost: potřebu hromady místa vyhrazeného pro samotný systém.

Zejména na levnějších telefonech, které ještě donedávna trpěly absurdně malou flashovou pamětí, by to byla neakceptovatelná daň.

9a5b8eab-0de7-44a9-bcc4-5aaadd17978e
Systém na Pixel 4, aneb obrovský kus vyhrazené flashové paměti

Pokud se však bude nový Android 11 virtuální A/B oddíly opravdu vyžadovat, do několika let, jakmile dojde k postupně obměně, se stane z rychlých aktualizací na pozadí samozřejmost. Nelze než doufat, že tou dobou budou 64GB úložiště na mobilech už normou.

Diskuze (16) Další článek: WhatsApp bojuje s dezinformacemi po svém. Ruší hromadné přeposílání zpráv

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,