Aplikace v kontejneru. Co je Docker a proč ho všichni chtějí

Seznamte se s Dockerem, technologií, která balí aplikace do softwarových kontejnerů a všichni jí teď chtějí. Ve světě IT toho ještě může hodně změnit.

Tučňák, slon a velryba. To jsou tři zvířata, o kterých je poslední dobou ve světě informačních technologií hodně slyšet. Linux je jasná věc, která navíc nabírá na síle díky růstu cloudu. Slona má v logu big data platforma Hadoop, která se rovněž velice rychle šíří. O oné velrybě se ale ještě ne všude ví. Zaštiťuje se jí technologie nazvaná Docker a podle mnohých by mohla zamíchat s mnoha IT oblastmi.

V brněnské vývojářské centrále Red Hatu, jenž je vůbec největší svého druhu na světě a která výrazně přispívá do rozvoje Linuxu a dalšího open source softwaru, v posledních měsících převeleli několik lidí právě na rozvoj Dockeru. Týká se to i lidí, kteří doposud dělali na samotném linuxovém jádru. „Prorůstá to různými týmy a projekty, celkové jde o asi 15 lidí,“ přibližuje šéf brněnského Red Hatu Radovan Musil.

O Dockeru je ale slyšet i jinde. Microsoft přidal jeho podporu do cloudu Azure a chytají se také další velcí hráči jako IBM, HP, Amazon, Rackspace či třeba Google. Na poslední velké konferenci VMwaru v Barceloně bylo Dockeru plno a věnována mu byla i část hlavních prezentací před nejpočetnějším publikem.

Pokud se nakouknete pod pokličku mladých internetových společností, mnoho z nich už Docker využívá. Spotify, Yelp, Google, Yandex, Baidu a spousta dalších. Rostoucího fenoménu si všimli i nejslavnější investiční fondy v Silicon Valley – Sequoia Capital, Greylock Partners či spoluzakladatel Yahoo Jerry Yang už do Dockeru vložili 55 milionů dolarů. O co tady jde?

Software v kontejneru

O takzvané softwarové kontejnery. Docker je skutečně často přirovnáván k tradičním přepravním kontejnerům, které je možné standardizovaným způsobem naložit na loď, poté hned na kamion a podobně. Díky onomu standardu je jednoduché s nimi manipulovat a využívat více způsoby.

Docker něco podobného dělá s aplikacemi. Do takového softwarového kontejneru je zjednodušeně řečeno možné vložit jednotlivé aplikace včetně nastavení a dalších úprav. Aplikace pak žije v tomto kontejneru a je jí možné jednoduše přenášet a nasazovat. Kamkoliv vytvořený kontejner doručíte, bude fungovat.

„Je to zásadní zjednodušení nasazování aplikací a dalo by se říci, že i budoucnost,“ říká Ladislav Prskavec ze společnosti Apiary, která na zprovoznění Dockeru pracuje. Firma je aktuálně ve fázi vývoje a testování a reálné nasazení chce zvládnout ještě letos.

Příklad Apiary může být dobrou ukázkou, k čemu je Docker užitečný. Slibný a rozjíždějící se český projekt aktuálně provozuje 15 až 20 serverových instancí (dle zatížení) v cloudu Heroku. Tyto procesy chce ale přesunout na Amazon Web Services. S aplikacemi zabalenými do kontejnerů je to v podstatě rychlý a jednoduchý proces. Připravený balíček se vezme a spustí jinde.

Sbalit si saky paky a přejít

„Docker může vyřešit třeba neprovázanost jednotlivých cloudů. Když se mi na jednom nelíbí, prostě vezmu kontejnery a přejdu na druhý,“ navazuje Prskavec. Podobně mluví také Patrick Zandl ze společnosti Energomonitor: „Jednu věc nám (Docker) umožňuje moc hezky: komodizovat výdaje za cloud. Pokud se nám zachce, vezmeme si své saky-paky a pomocí Dockeru je přesuneme jinam.“

„(Hodí se nám to) například k tomu, že si očekujeme, jak je na tom výkon našeho cloudu a pokud se nám zdá, že by chtěl trochu potunit, přihodíme další server a z Dockeru na něj vybalíme to, co je potřeba, aby tam bylo. Všechno běží automaticky, otevření i uzavření serverové pozice se udá v zásadě ihned a technici to poznají na konzoli, já na měsíčním výpisu z účtu,“ dodává Zandl.

Apiary a Energomonitor jsou v Česku zatím takovými dockerovými pionýry. „Docker zatím není úplně jednoduše použitelný pro všechny, ale komunita roste a vše se hýbe,“ říká k tomu Ladislav Prskavec. On sám by měl zájem komunitu kolem Docker v Česku rozhýbat. Sbíhají se už například první zájemci o školení. Na zdejším trhu už s Dockerem aktivně pracují třeba na LiveSport.cz nebo mladí webhosteři Roští.cz.

Virtualizace se klepe

Z technického i praktického hlediska je Docker velikou konkurencí pro tradiční virtualizaci. I proto se VMware, který tento roční trh o velikosti více než čtyř miliard dolarů v podstatě definoval a ovládl, o Docker začal tolik zajímat a podporovat ho v rámci svých nástrojů. Stejné je to u Microsoftu, Citrixu, IBM, Oraclu a dalších.

 

S Dockerem je možné si vzít své saky paky a rychle odejít jinam.

 

Mladá velryba totiž odstraňuje některé neduhy, které s sebou virtualizace přináší. Typicky jde o nároky na serverový hardware. Záleží případ od případu, ale virtualizace si může vzít tak kolem 20 procent výkonu. Pokud už provozujete více serverů, znamená sebraný výkon vysoké finanční náklady.

Docker šetří výkon hardwaru a tedy i prostředky. Typický scénář provozu virtualizace je například tento: na spodku je serverový hardware, nad ním hostitelský operační systém, nad ním hypervisor, nad ním se spouští jednotlivé virtualizované operační systémy a na nich pak běží samotné aplikace. To je docela dost vrstev.

U kontejnerové novinky jich je méně. Tyto kontejnery totiž sdílí jednu linuxovou instanci, nad kterou se pak jednotlivé izolované aplikace spouští. Nad hardwarem tedy běží onen hostitelský operační systém, pak tenký Docker engine a pak už v podstatě pouze aplikace. Díky tomu je údajně možné na té samé konfiguraci spustit až šestkrát více aplikací, než v případě virtualizace.

Připravte se

Docker mimo popisované výhody nabízí a pohodlnější vývoj, který lze označit za dnes populární DevOps. Vývojář může hotový kontejner hned přesunout do produkčního prostředí. Nasazování je rychlé, správa jednodušší.

Mnoho zejména západních šéfů IT ve velkých firmách už se chystá Docker nasadit, a mnoho z nich, včetně velkých bank, už tak učinilo. Kontejnery přitom nejsou myšlenka zcela nová, v rámci Linuxu se s podobnou technologií pracuje už poměrně dost let. Až Docker z ní udělal něco, co „všechny“ zajímá.

Akcelerace zájmu o celou technologii nastala před pár měsíci, kdy vyšla verze 1.0. Docker jako společnost vyvíjí technologii ve formě open source, takže se do hry zapojuje mnoho dalších hráčů. Existuje spousta všemožných nástrojů a implementací a každý logicky hledá ten správný byznys.

Z rostoucí síly Dockeru tak může těžit mnoho firem. Samotná stvořitelská společnost přitom obchodní model stále hledá. Firma zaměstnává kolem 70 lidí, zaregistrovala přes 70 milionů stažení a na kontě má i dvě akvizice. „Myslím, že Docker jako firma bude prostě nadále provozovat správu Docker imagů, je to podobné jaku u GitHubu,“ dodává Ladislav Prskavec.

Diskuze (61) Další článek: První podrobnější testy USB 3.1 – maximální rychlost je kolem 700 MB/s

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,