Apple iOS má obří bezpečnostní chybu. Dovolí obejít i ukrást hesla

Tým z univerzit v Indianě, Pekingu a Georgii zveřejnil práci, která popisuje masivní bezpečnostní chybu v operačních systémech Applu – jedná se jak o mobilní iOS, tak o počítačový Mac OS X.

Výzkumníci postupovali tak, že vytvořili nenápadně se tvářící aplikaci, která obsahovala malware. Škodlivá část kódu byla tak dobře schovaná, že prošla kontrolou Applu a dostala se do běžné nabídky App Storu. Po nainstalování malware využívá způsob, jakým spolu v rámci systému komunikují jednotlivé aplikace. Umožňuje nejen obcházet hesla, ale také je získat. Může jít o hesla k iCloud, mailovým účtům a dalším službám včetně bankovnictví. Malware se dostane i k dalším datům, které mají být striktně utajená.

431292688
Tým zkoušel svůj postup na řadě nejpoužívanějších aplikací z Apple App Storu a napadnout se povedlo 89 % z nich. Byly mezi nimi také aplikace 1Password a Google Chrome, které schraňují hesla k dalším službám. Schéma útoku se týká aplikace Evernote.

Vedoucí týmu Luyi Xing řekl, že chybu objevili a experiment provedli před mnoha měsíci a veškeré informace předali Applu. Protože se jedná o problém s hloubkovou strukturou systémů, vzal si Apple šest měsíců na vyřešení. Půl roku je pryč (mimochodem mezitím vzniká iOS 9), chyba přetrvává, a tak se výzkumníci rozhodli chybu zveřejnit.

Diskuze (72) Další článek: Aura: Technologická vize skutečného internetu věcí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,