Apple očekává nižší příjmy. Důvodem jsou horší prodeje iPhonů

Poslední čtvrtletí je pro mnoho produktových firem včetně Applu vždy to nejsilnější a nejvýdělečnější období a nejinak tomu bude i tentokrát. Apple ale nečekaně vydal prohlášení pro investory, že předpokládané příjmy budou o něco nižší, než byly dřívější odhady.

Tim Cook v oficiálním prohlášení zveřejnil, že odhad příjmu za poslední čtvrtletí je přibližně 84 miliard dolarů s marží asi 38 %. Příjmy tak budou minimálně o 7,6 % nižší, než se v tomto nejlepším období předpokládalo.

Hlavním důvodem tohoto propadu je iPhone, respektive jeho prodeje v Číně. Právě tam vznikají nejrůznější snahy o zákaz prodejů a zvýhodňování čínských telefonů i napříč zaměstnanci velkých čínských firem.

Ve zprávě jsou také vyzdvihovány další aspekty nižších příjmů, které se týkají nejen nižšího zájmu o upgrade na novější modely iPhonů (Apple například měnil baterie u starších modelů pouze za 29 dolarů) nebo rozdílného načasování prodeje nových iPhonů, ale také horší dostupnosti Watch 4 a iPadu Pro (2018). K tomu se přidaly i makroekonomické důvody, jako je třeba silnější dolar a ekonomické oslabení na rozvíjejících se trzích.

Apple se špatné zprávy pokusil vyvážit tím, že dosáhl na několik významných milníků, například 100 milionů nových aktivních zařízení za poslední rok. Rekordy lze opět očekávat u příjmů ze služeb. Cena akcií Applu se po oznámení nicméně propadla, přičemž od rekordu v říjnu se jedná už o 30% pokles hodnoty.

Diskuze (39) Další článek: Reproduktory Amazon Echo umí nové věci. Počet schopností hlasové asistentky Alexy se meziročně zdvojnásobil

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,