Apple ohlásil rekordní výsledky, akcie přesto spadly

Za poslední čtvrtletí zaznamenal Apple opět rekord v tržbách. Ovšem snižující se marže a stagnace zisku optimismu nenahrávají. Čekalo se víc.

Akcie Applu se po uzavření včerejšího obchodování na burze propadly o dalších 11 procent na aktuální hodnotu 458 dolarů. Investoři takto reagovali na oznámené finanční výsledky společnosti za první čtvrtletí roku 2013 zahrnující vánoční sezónu. I když Apple oznámil rekordní příjmy a prodeje zařízení, nepřekonal očekávání analytiků. Výrazně meziročně klesla také dříve vysoká marže.

Apple v prvním čtvrtletí pracoval s marží ve výši 38,6 procenta, zatímco ve stejném období před rokem to bylo 44,7 procenta. Finanční šéf firmy Peter Oppenheimer tento pokles v konferenčním hovoru s novináři a analytiky přisoudil zejména slabému dolaru a vysokému prodeji starších verzí iPhonu s nižší cenou. Na předvánočním trhu se údajně rovněž plně neprojevily nové produkty. Marži nicméně snižuje také iPad mini, která je i podle zástupců Applu pod firemním průměrem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vývoj tržeb a zisku Applu

Příjmy Cupertina se vyšplhaly na rekordních 54,5 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o 18 procent. Vykazované čtvrtletí zároveň mělo pouze 13 týdnů oproti tradičním 14, což Tim Cook při konferenčním hovoru často připomínal.

Zisk společnosti byl i přes značný nárůst příjmů v meziročním srovnání stejný a ustálil se na 13,1 miliardy dolarů. Apple to odůvodnil zejména vyššími výrobními náklady, roli ale hraje i zmiňovaná nižší marže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vývoj provozních nákladů firmy

Prodeje rekordní, ale za očekáváním

Prodeje iPhonů a iPadů zůstaly mírně za očekáváním, přesto si těchto přístrojů zákazníci tradičně koupili rekordní množství. Chytrých telefonů Apple prodal 47,8 milionu kusů, což je meziročně o 29 procent více. Prodeje iPadů meziročně narostly dokonce o 49 procent na 22,9 milionu prodaných kusů. Applu už se podařilo prodat přes půl miliardy dotykových zařízení se systémem iOS a v posledním kvartále se jich prodalo 10 každou sekundu.

Vývoj akcií Applu:

„Žádná technologická společnost nikdy neměla takové finanční výsledky, jako my teď. Procházíme neuvěřitelně plodným obdobím,“ řekl na konferenčním hovoru šéf Applu Tim Cook a poukázal zejména na rekordní prodeje iPhonů, které začínají masivně nakupovat i firmy a vládní organizace. I přes silná prodejní čísla je však trh zklamaný, když původně očekával 50 milionů prodaných telefonů.

Cook zároveň odmítl detailně komentovat nedávné spekulace o snížení objednávek součástek na výrobu iPhonů a pouze zdůraznil, že není možné dělat závěry na částečných datech a že výrobní řetězec Applu je velice komplexní.

Nepadla ani žádná čísla o prodejích iPadu mini, který už byl na vánoční sezónu na trhu k dispozici. Oppenheimer a Cook jen dodali, že poptávka po nových strojích je vysoká a že se firma potýká s problémy se zásobováním, které by měly být v aktuálním čtvrtletí odstraněny.

Prodej počítačů Mac se meziročně propadl z 5,1 milionu prodaných kusů na 4,1 milionu s tím, že trh očekával 5 milionů. Apple na svoji obhajobu připomněl, že podle IDC se v posledním čtvrtletí trh s počítači propadl o 6 procent. Firma nicméně přiznala, že prodeje byly ovlivněny nástupem nových modelů iMacu až v prosinci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prodeje mobilních zařízení a počítačů Mac

Na poklesu se projevuje i „kanibalizace“ ze strany iPadů. Tim Cook ale uvedl, že se této skutečnosti nebojí a že v technologickém světě je tato kanibalizace běžná věc. „Věřím, že trh s tablety bude v určitém bodě větší, než trh s PC,“ dodal k tématu. Zdůraznil také skutečnost, že značná část zákazníků, kteří si jako svůj první produkt od Applu koupí iPad, si v budoucnu pořídí také další zařízení od téže společnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jak se prodávají iPhony a iPady

Čína bude největší trh Applu

Příjmy z elektronického obchodu iTunes neustále rostou, aktuálně dosáhly 2,1 miliardy dolarů. Jen v prosinci si uživatelé stáhli přes 2 miliardy věcí z App Store. Apple rozšířil obchod s hudbou do celkem 119 zemí a očekává, že iTunes bude neustále růst. Stejně tak iCloud, který už registruje 250 milionů účtů.

Mírně roste i prodej multimediálních přehrávačů Apple TV, stále jde ale v celkových obchodech firmy o spíše zanedbatelnou záležitost – v posledním čtvrtletí se jich prodalo 2 miliony kusů. „Je to (Apple TV) pro nás velice zajímavá oblast,“ okomentoval Apple TV Cook. „Stále věříme, že v této oblasti toho můžeme hodně dosáhnout. Budeme nadále tahat za struny a uvidíme, kam nás to zavede.“

Více než 60 procent prodejů Applu už se odehrává mimo Spojené státy. Vůbec nejrychleji rostoucím trhem je Čína, kde příjmy za čtvrtletí dosáhly zhruba 7 miliard dolarů. Severní Amerika se přitom na celkovém čísle podílí 20 miliardami a druhá Evropa pak více než 12 miliardami. Cook už dříve v rozhovorech pro čínská média řekl, že tento asijský trh bude brzy pro Apple největším trhem vůbec.

Za poslední 3 měsíce tam firma vyrostla o 60 procent a zdvojnásobil počet premium prodejců na 400. Vlastních obchodů už má v Číně 11 a plánuje rychlou expanzi. Prodeje iPhonů rostou v Číně až v trojnásobných číslech.

Apple oznámil vyplacení dividendy 2,65 dolarů na akcii. Na účtech už má přes 137 miliard dolarů v hotovosti a zaměstnává přes 80 tisíc lidí.

 

Diskuze (52) Další článek: Už definitivně: Surface Pro bude uveden na trh 9. února

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,