Apple se stává první společností v historii s hodnotou 1 bilionu dolarů

  • Apple má hodnotu 1 bilionu dolarů
  • V závodu předstihl Amazon i Google
  • Warren Buffett na růstu vydělal 15 miliard dolarů

Krátce po zveřejnění finančních výsledků se začala zvyšovat cena akcií Applu, což mělo za následek vytvoření historického milníku – pokoření hranice hodnoty společnosti 1 bilionu dolarů.

Historický milník

Cena akcií Applu se přehoupla přes 207 dolarů, což odpovídá celkové tržní hodnotě přes bilion dolarů, tedy tisíc miliard dolarů. Je to poprvé, co byla tato hranice překonána, přičemž mezi kandidáty byl i Amazon, Microsoft nebo Google, kteří se k této hranici rovněž blíží.

Klepněte pro větší obrázek
Vývoj hodnoty společnosti Apple na veřejné burze od vstupu v roce 1980 (Yahoo Finance)

Pár let před uvedením prvního iPhonu, který stále tvoří nejvýznamnější část příjmu Applu, však situace vypadala zcela jinak. Jak je možné vidět na grafu vývoje ceny akcií, Apple vstoupil na burzu s ohodnocením 1,8 miliardy dolarů, posléze měl poměrně stabilní nízkou cenu. Až do roku 2003 a 2004, kdy se projevil efekt iPodu a dalších novinek a hodnota se začala pozvolna zvedat.

Opravdu strmý růst započal v roce 2008, tedy přibližně rok po uvedení iPhonu, kdy už bylo jasné, že se s představením App Store jedná o trefu do černého a jasný trend, kterým se telefony budou ubírat.

Klepněte pro větší obrázek
Časy se mění - deset let vývoje firem Apple a Nokia

Warren Buffett se opět trefil

Na prudkém zvyšováním hodnoty Applu vydělal i nejznámější investor Warren Buffett, který teprve nedávno koupil obrovský balík akcií Applu v době, kdy měly cenu 142 dolarů. Během krátké doby díky tomu vydělal takřka 15 miliard dolarů. Warren Buffett je stále největším akcionářem Applu.

Na pokoření milníku reagoval už i Steve Wozniak, podle kterého byl návrat Steva Jobse do společnosti klíčový element a on sám neposuzuje společnosti podle čísel, ale podle toho, že je skvělá a tvoří skvělé produkty. Vzhledem k tomu, že je stále neoficiálním „zaměstnancem“, vyzdvihl směr Applu k prosazování soukromí každého uživatele. Tim Cook se v minulosti vyjádřil, že soukromí by mělo být základním lidským právem.

Apple částečně zvyšuje cenu za akcií i tím, že je zpátky kupuje do firmy a jen za poslední čtvrtletí tak učinil za 20 miliard dolarů. Lze tak očekávat i další zvyšování ceny, ale je pochopitelně otázkou, jestli vše půjde bez problému. Applu se zatím daří na trh dostávat nové produkty s novou kategorií (Apple Watch, Apple AIrpods, služby různého druhu), ale iPhone je stále nejdůležitějším produktem, od kterého se vše odvíjí.

Klepněte pro větší obrázek

Apple v současnosti drží hotovost kolem 250 miliard dolarů a za rok 2017 dosáhl na příjem 230 miliard dolarů, přičemž průměrnou marži má mírně pod úrovní 40 %.

Ve vzdálenější budoucnosti se očekává přechod od mobilních telefonů k rozšířené realitě, což by měla být podobná významná změna jako byly samotné chytré mobilní telefony a Apple v takovém případě nesmí promarnit šanci jako Nokia.

Diskuze (58) Další článek: Tesla v aktualizaci dostane hry od Atari, párty režim a vylepšeného autopilota

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,