Apple stále roste. Tahounem celé firmy je pořád iPhone, prodeje Maců klesly

  • Apple měl za poslední čtvrtletí příjmy 61,1 miliardy dolarů
  • iPhony X jsou nejprodávanější iPhony
  • Macy zaznamenaly pokles prodejů, stále větší zájem je o služby a ostatní produkty

Po většině hlavních technologických společnostech odhalil čerstvé finanční výsledkyza první tři měsíce tohoto roku také Apple. A podobně jako v minulých čtvrtletích, i tentokrát se Apple stále drží stoupajícího trendu.

Příjem Applu za druhé fiskální čtvrtletí roku 2018 byl 61,1 miliardy dolarů, což je meziroční zvýšení o velmi slušných 16 %. Největší růst příjmů Apple zaznamenal v Japonsku, Číně a USA. Čistý zisk dosáhl na 13,8 miliardy dolarů.

Klepněte pro větší obrázek

iPhone X je nejoblíbenější

Největším tahounem příjmu je pochopitelně stále iPhone, za zmíněné období se prodalo celkově 52,2 milionu kusů, přičemž dle oznámení se nejvíce prodával právě nový model iPhone X. Díky tomu se Applu podařilo udržet parametr průměrné prodejní ceny jednoho iPhonu na 728 dolarech.

Klepněte pro větší obrázek

Boří se tak všemožné spekulace, protože jak uvedl Tim Cook, zákazníci volili iPhone X více než jiné modely iPhonů, a to každý týden po celé sledované čtvrtletí. Vyšší cena tak nejspíše není takový problém, jak se myslelo. Je však nutné podotknout, že meziroční růst prodejů v počtu kusů už byl pouze 2 %, takže Apple už nejspíše naráží na nasycené trhy.

Tim Cook ale v rozhovoru s investory upřesnil, že například Indie nyní začíná masivně stavět LTE síť, takže bude další prostor k růstu i v této oblasti a na světě se stále prodává kolem půl miliardy klasických „hloupých“ telefonů, které uživatelé do budoucna nahradí chytrými modely.

iPady rostou, ale Macy ztrácí

Dvě další hlavní produktové kategorie – iPady a Macy dopadly odlišně. Zatímco iPady jsou na tom podobně jako iPhony, prodeje se tedy meziročně dočkaly jen opravdu mírného růst o 2 %, Macy během stejného roku ztratily 3 %.

Klepněte pro větší obrázek

Zatímco u iPadů lze díky uvedení nového levného iPadu očekávat větší růst v následujícím čtvrtletí, u Maců žádné novinky nebyly, což by mohlo znamenat špatný trend i pro následující čtvrtletí. Jak lze vidět na grafu, Applu se podařilo nejvíce Maců prodat naposledy ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí roku 2017 – 5,4 milionů kusů, za poslední tři měsíce to bylo ale jen 4 miliony kusů. Takto nízké prodeje byly naposledy začátkem roku 2016.

Applu se tak nedaří změnit klesající všeobecný trend klasických počítačů a zařízení s desktopovými operačními systémy. Nelze se tak divit, že je v této oblasti tak malá inovace a naopak se objevují snahy o to, sloučit desktopové a mobilní systémy do jednoho ekosystému.

Klepněte pro větší obrázek

270 milionů předplatitelů

Zatímco v předchozím čtvrtletí se Apple pochlubil tím, že si nějakou službu z jeho portfolia předplácí 240 milionů uživatelů, nyní už toto číslo pravidelně platících zákazníků narostlo na 270 milionů a lze předpokládat, že se v příštím čtvrtletí přehoupne přes 300 milionů.

Tim Cook oznámil, že do roku 2020 chtějí mít příjmy ze služeb dvojnásobné oproti roku 2016. Apple prý pracuje na dalších nových službách, které by tomu měli pomoci, ale bližší detaily neprozradil. Do současných dostupných služeb patří například iCloud, Apple Music, iTunes Store, AppleCare, Apple Pay a další.

Za služby v tomto čtvrtletí utržil Apple 9,2 miliardy dolarů, což je meziročně o 31 % více a jedná se o druhou nejrychleji rostoucí oblast. Na prvním místě jsou totiž „Ostatní“ produkty.

Klepněte pro větší obrázek

Rekordní zájem o nositelnosti

Apple stále neuvádí konkrétní prodeje chytrých hodinek Watch nebo bezdrátových sluchátek AirPods a dalších produktů, mezi kterými je Apple TV, HomePod nebo sluchátka Beats.

Tato oblast zařízení vygenerovala příjem 4 miliardy dolarů, což je meziroční růst o rekordních 38 %. Tim Cook ale prozradil, že konkrétn+ segment nositelností, kam lze zařadit hodinky i sluchátka, vyrostl meziročně dokonce o téměř 50 %. Došlo také k potvrzení toho, že zdraví je pro Apple důležitá a strategická oblast, v rámci které se tak dočkáme jistě spoustu novinek (produktů, služeb).

Diskuze (13) Další článek: Pentagon v Sýrii poprvé použil nové řízené střely AGM-158 JASSM

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,