Apple vybral dodavatele SunPower pro vlastní obří solární elektrárnu

Apple se v případě stavby nového datacentra v Severní Karolíně zaměřuje stejně jako jiné společnosti na maximální efektivitu, obrovské množství výpočetního výkonu si žádá nejen vysokou spotřebu elektrické energie na samotné čipy a komponenty, ale také na chlazení.

Dle informací serveru GigaOM již před měsícem bylo jasné, že Apple chystá solární elektrárnu v kombinaci s palivovými články na bioplyn. Solární elektrárna by se měla pyšnit výkonem 20 MW, pomocí palivových článků se počítá s 5 MW.

Pro stavbu solárního systému byla nakonec vybrána společnost SunPower se svými E20 panely s výkonem 435 W a efektivitou 20 %. Podle neoficiálních informací by se o systém z palivových článků měla postarat známá společnost Bloom Energy se svými Bloom Boxy. Obě tyto společnosti vznikly ve slavném Sillicon Valley, nejedná se tedy o žádné „staré obry“ v této oblasti.

Hlavní zaměření datacentra je samozřejmě iCloud, který tvoří jeden z hlavních pilířů ekosystému Apple a synchronizaci dat. Podle odhadů by měla být celková spotřeba datacentra 100 MW, „čistá“ energie by tak měla tvořit v ideálním případě až 25 % (25 MW).

Diskuze (36) Další článek: Podívejte se, co všechno o vás ví Google

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,