Apple | Procesory | ARM

Apple za týden ukáže, že se obejde bez Intelu. Představí první armové Macy

Tradiční podzimní keynote s představením nových iPhonů, Watch i iPadů již máme za sebou, Apple ale před koncem roku láká ještě na jednu akci. Přesně za týden, 10. listopadu v 19:00 našeho času, představí další novinky. Detaily tají, ale již v létě prozradil, že do Vánoc uvede Macy s vlastními procesory. A to je tak velká událost, že si zvláštní keynote zaslouží.

Čipy Apple Ax svým procesorovým i grafickým výkonem drtí konkurenci v oblasti mobilů a tabletů. Teď chtějí Cupertinští ukázat, že si troufnou i na počítače a že mohou potrápit také Intel a AMD. Apple má se změnami procesorové architektur u Maců bohaté zkušenosti, půjde již o třetí migraci. Intelu přitom zůstal věrný nejdéle, u všech modelových řad počítačů je nabízí již od roku 2006.

CPU v Macintoshích

  • Motorola: 1983 až 1996
  • PowerPC: 1994 až 2006
  • Intel: 2006 až ?
  • Apple: 2020 až ?

Na vlastní čipy chce přecházet dva roky, nejpozději před Vánocemi 2022 tak budou i v nejvýkonnějších Macích Pro. A u čeho začne?

Podle informací Bloombergu se příští týden dočkáme nových MacBooků Air 13 a MacBook Pro 13 a 16. V jejich nitru najdeme SoC vycházející z designu Apple A14, mozku iPhonů 12 a letošních iPadů Air 4.

První 5nm čip na trhu sestává z bezmála 12 miliard tranzistorů a obsahuje šest procesorových jader typu ARM (2 výkonná + 4 úsporná), grafický čip se čtyřmi výpočetními jednotkami a řadu koprocesorů pro urychlování konkrétních činností pro práci s AI, videem apod.

Varianta pro Macy se ale může lišit počtem jader, taktem i změnami v architektuře souvisejícími s cache či možná také zavedením SMT pro podporu více vláken. Apple už v minulosti připravoval výkonnější verze svých čipů pro iPady. V Macích může experimentovat ještě víc, protože má k dispozici větší tělo, lepší chlazení a nemusí se tolik krotit se spotřebou. Jak moc odvážný bude, na to si musíme ještě týden počkat.

Sledujte Týden Živě o tom, jak Apple přejde na ARM:

Diskuze (35) Další článek: Vesmírné zprávy: Lidstvo je na ISS bez přerušení už 20 let

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,