Applu se neuvěřitelně daří. Stačí už málo a bude první společností s hodnotou přesahující bilion dolarů

  • Apple zveřejnil finanční výsledky za třetí čtvrtletí tohoto roku
  • Výsledky překonaly očekávání investorů i samotného Applu
  • Applu se dařilo ve všech segmentech, hodnota společnosti dosáhla 900 miliard dolarů

Po Amazonu, Googlu, Facebooku a Microsoftu zveřejnil také Apple nejnovější finanční výsledky za předchozí tři měsíce tohoto roku. Výsledky jsou nad očekáváním jak samotných investorů, tak i odhadů samotné firmy. Apple dokázal růst ve všech segmentech bez výjimky a jeho hodnota se pomalu blíží k neuvěřitelné hranici bilionu dolarů (tisíc miliard dolarů).

Rekordní příjmy

Apple za své čtvrté fiskální čtvrtletí roku 2017 dosáhl na rekordní příjem 52,6 miliardy dolarů, což znamená meziroční růst o 12 %. Vzhledem k tomuto objemu je to nepředstavitelný růst, což naznačuje i to, že došlo k překonání odhadů Applu i investorů, protože se předpokládal příjem v oblasti 50 až 52 miliard dolarů. Marže je meziročně takřka stejná: 37,9 %.

Klepněte pro větší obrázek

Příjem rostl nejvíce v Evropě (+20 %), USA (+14 %) a Číně (+12 %), naopak k 11% propadu došlo v Japonsku.

Klepněte pro větší obrázek

Vzhledem k tomu, že teď Apple čeká nejlepší sezóna roku, pro následující čtvrtletí očekává výnosy v oblasti 84 až 87 miliard dolarů s marží 38 % až 38,5 %.

Prodává se úplně všechno

Pro Apple je stále největším tahounem iPhone, kterých prodal celkem 46,7 milionů kusů. To je o 3 % více než minulý rok ve stejném období (46,1 milionů dolarů).

Průměrná prodejní cena za jeden iPhone byla meziročně podobná: 618 dolarů. Lze ale předpokládat, že se toto číslo podaří s odstartováním prodeje drahého iPhonu X značně zvýšit.

Apple se svěřil s loajalitou zákazníků, kteří již vlastní iPhone – dosahuje 95 %. Dle vyjádření jsou iPhony 8 a 8 Plus nejpopulárnější iPhony od doby, kdy se začaly prodávat. Bude zajímavé sledovat, co s tím udělá iPhone X, který se v těchto dnech začal prodávat.

Prodávaly se také iPady, Applu se daří udržet tempo růstu prodejů a za poslední tři měsíce prodal 10,3 milionů iPadů, což je o 11 % více než za stejné tři měsíce minulý rok. Při porovnání příjmů to pro Apple znamenalo 14% zvýšení.

Většinou stagnující Macy se rovněž začaly prodávat více, prodalo se jich celkem 5,4 milionů kusů, což je meziroční růst o 10 %. Applu se ale i přesto podařilo zvýšit meziroční příjem z prodejů Maců o rekordních 25 %. Největším tahounem byly dražší MacBooky Pro, které jsou určené spíše pro náročnější uživatele.

Klepněte pro větší obrázek

V případě služeb, kam patří kompletně App Store, Apple Music, iCloud, iTunes Store, Apple Pay, AppleCare a další, Apple zvýšil meziročně příjem o 34 %. Počet předplatitelů Apple Music se meziročně zvýšil o 75 % a v App Storu se nachází už přes tisíc aplikací využívající rozšířenou realitu.

Stejný růst příjmů o 36 % Apple zaznamenal u ostatních produktů, kam řadí vše ostatní, včetně chytrých hodinek Watch, Apple TV, sluchátka Beats, Airpods a další produkty, které vyrábí.

Nositelnosti táhnou

V minulém čtvrtletí se Tim Cook nechal slyšet, že v případě Watch se už pro Apple jedná o miliardový byznys (v dolarech samozřejmě). Tentokrát se Tim Cook pochlubil tím, že prodeje Watch pokračují tempem 50% zvyšování prodejů každé čtvrtletí a nová generace dostupná i ve verzi s LTE tak zaznamenala velký úspěch.

V rámci celkových čísel u „nositelností“ Apple uvedl, že zaznamenal meziroční růst o 75 % a tato divize sama o sobě už generuje příjem jako společnosti v rámci Fortune 400. Do nositelností ale patří kromě Watch i sluchátka (Beats, Airpods), takže jde stále o poměrně tajemná čísla.

Indie na dvojnásobku

Tim Cook prozradil, že prodeje v Indii se meziročně zvýšily na dvojnásobek. Apple se snaží v Indii postupně budovat infrastrukturu obchodů Apple Store, podporu vývojářů a učinit další důležité kroky, což má za následek rychlý růst prodejů.

Podobným stylem Apple postupoval i v Číně, takže lze očekávat, že v příštích několika letech bude Indie stát za zvyšováním příjmů. Je ale nutné podotknout, že se v Indii nejvíce prodávají především levné telefony. I to jeden z důvodů, proč se Apple snaží pokrýt i tento segment například staršími modely iPhonů nebo novým levným iPadem.

Tim Cook v rozhovoru zmínil i zajímavou informaci, že v Číně meziročně vzrostl počet „přeběhlíků“, kteří přešli z Androidu na iPhone s iOS

.

Jaký je iPhone 8?

Diskuze (16) Další článek: Google má nový hardware pro konferenční hovory, běží na Chrome OS a Hangouts Meet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,