Applu se skvěle daří v nositelnostech, prodeje iPhonů ale klesají kvůli problémům v Číně

  • Apple zveřejnil finanční výsledky za poslední čtvrtletí fiskálního roku 2019
  • Obrat popohnaly nositelnosti, naopak iPhony stále ztrácí
  • Největší ztráty obratu jsou v Číně

Apple dle očekávání zveřejnil nové finanční výsledky, které se týkají čtvrtého čtvrtletí fiskálního roku 2019. Apple se sice ve zprávě pochlubil několika rekordy, ale zároveň stále čelí mnoha problémům, které pocházejí především z Číny. Tam má Apple již dlouhodobě omezené možnosti a řadu komplikací, kterým musí čelit.

Rekordní příjem i zisk

Za předchozí tři měsíce Apple dosáhl obratu 64 miliard dolarů, což je o 2 % více, než ve stejném období minulý rok (62,9 miliardy dolarů). Pro Apple je to historický rekord, protože takového příjmu ještě ve stejném čtvrtletí nikdy nedosáhl. Je samozřejmě otázkou, jestli tento trend bude pokračovat i v následujících čtvrtletích.

Klepněte pro větší obrázek

Čistý zisk byl 13,7 miliardy dolarů, což je pokles, protože minulý rok to bylo ve stejném čtvrtletí mírně vyšších 14,1 miliardy dolarů. Stejným stylem skončilo i předchozí čtvrtletí, takže Applu stále klesá marže.

Příjem z iPhonů stále klesá

Dle výsledků pořád klesá příjem z iPhonů, což přiznává ve zprávě i Tim Cook. Jedním z důvodů je pokles průměrné ceny iPhonů, protože se prodává více levnějších variant, které jsou pravděpodobně velmi populární.

Klepněte pro větší obrázek

Apple již nezveřejňuje počet prodaných zařízení, ale důležité je i srovnání příjmu za celý rok. Obrat z iPhonů totiž za celý fiskální rok 2019 klesl téměř na hranici fiskálního roku 2017. Apple stále zlobí Čína, kde dochází k větším ztrátám příjmu, což se promítá i do celkových výsledků. Při stejném meziročním srovnání se tak ukazuje, že iPhone je jediným produktem Applu, kterému klesají příjmy.

iPady táhnou modely Pro

Celkový roční příjem iPadů byl 21,3 miliardy dolarů, což je oproti roku 2018 zvýšení o 16 %. Dle vyjádření Apple se tentokrát na zvyšování příjmů podílely hlavně výkonné a dražší modely iPad Pro.

Je zajímavé, že Apple tento rok neuvedl aktualizované modely Pro a dle dosavadních informací to vypadá, že tomu nakonec ani nebude a nové generace s čipem Apple A13(×) se tak nejspíše dočkáme až příští rok.

Populární MacBook Air

Apple po mnoha letech aktualizoval levný MacBook Air a vybavil ho retina displejem a dalšími moderními komponenty. A právě to pomohlo k lepším prodejům Maců.

Při meziročním srovnání si Apple ale stále drží přibližně stejné prodeje a oproti roku 2018 se jedná o zlepšení o 2 %. Vzhledem k tomu, že Apple v desktopu a noteboocích drží poměrně stabilní podíl, lze více očekávat právě od rostoucích iPadů, kterými se Apple snaží nahradit klasické počítače.

Rekordní nositelnosti i služby

Největší růsty ale Apple zaznamenává v oblasti nositelností a dalších menších zařízení, kam spadá například i HomePod nebo Apple TV. Největším tahounem jsou právě chytré hodinky Watch a chytrá sluchátka AirPods, nesmíme ale zapomenout, že do této kategorie patří i Beats.

Zatímco za celý rok tento segment vygeneroval 17,4 miliardy dolarů, tento rok už to bylo 24,5 miliardy dolarů, tedy o 41 % více. Bude zajímavé sledovat, zda příjem bude i nadále takto významně růst a zda nová verze AirPods Pro s vyšší cenou bude znamenat i vyšší příjmy v prvním fiskálním čtvrtletí roku 2020.

Pokud jde o služby všeho typu, i zde se Apple pochlubil výrazným růstem o 16 %, za celý rok 2019 se jedná o 46,3 miliardy dolarů. Apple startoval mnoho nových služeb pro předplatné her, filmů i časopisů, což se jistě bude podepisovat i na budoucích výsledcích, protože předplatitelé už budou pouze přibývat.

Čína stále zlobí

V případě jednotlivých oblastí, kde Apple působí a prodává, nejlépe se dařilo v USA, kde byl rok 2019 z pohledu příjmů o 4 % lepší než rok 2018. Naopak v Číně se stále jedná o záporné dvojciferné číslo, respektive 16% pokles příjmů.

Klepněte pro větší obrázek

V Evropě se Apple dočkal oslabení příjmů o 3 %, v Japonsku o 1 %, ale v ostatních částech Asie zaznamenal růst o 2 %. Celkově rok zakončil s příjmem 260,2 miliardy dolarů, zatímco za celý rok 2018 to bylo 265,6 miliardy dolarů.

Diskuze (16) Další článek: Odborníci U.S. Air Force v utajení vyvinuli průzkumný stealth dron RQ-180

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,