Avast rekordně roste, je největší českou IT firmou

Avast Software v loňském roce opět rostl, stal se nejhodnotnější českou technologickou firmou a v růstu chce pokračovat. Plánuje přijímat další zaměstnance.

Antivirová společnost Avast Software v loňském roce dosáhla na rekordní tržby a zisk a stala se nejhodnotnější technologickou firmou v České republice. Roční tržby Avastu vyrostly ze 144 milionů na 217 milionů dolarů a zisk EBITDA poskočil ze 102 milionů na 153 milionů dolarů. Plánuje se také další růst zaměstnanců.

Avastu roste několik zajímavých ukazatelů. Firma dle svých údajů zabezpečuje 30 procent počítačů na světě a celosvětově registruje 230 milionů uživatelů na počítačích i mobilních zařízeních. „To je více, než má kdokoliv jiný na trhu,“ říká generální ředitel Avastu Vincent Steckler.

V Česku Avast drží 51procentní tržní podíl. Téměř jedno procento z celkových tržeb pochází z České republiky a domovská země je pro Avast dvacátá největší uživatelská základna na světě.

Další zaměstnanci

Avast v loňském roce ohlásil plán nabrat 150 nových zaměstnanců. Díky tomu se dostal na celkový počet 530 lidí, přičemž 90 procent z nich je alokováno v Česku. Více než 50 procent lidí pracuje ve výzkumu a vývoji. Avast má 13 světových poboček. V růstu pomohla také akvizice mobilní vývojářské společnosti Inmite. „Koupili jsme je kvůli lidem a talentům,“ říká Steckler. Mobilní aplikace Avastu už v Google Play dosáhly na sto milionů stažení.

Klepněte pro větší obrázek
Vývoj tržeb a zisku EBITDA. Zdroj: Avast Software

Avast chce letos získat další zaměstnance. V Česku by to konkrétně mělo být až 130 nových lidí, zájem je zejména o Java a Android vývojáře, výzkumníky a datové vědce. Avast se snaží bezpečnostní hrozby analyzovat skrze velká data (má tisíc serverů po celém světě a 230 milionů senzorů a skrze vlastní cloud zpracovává 150 tisíc dotazů za sekundu). Dalších 70 lidí chce Avast přijmout ve Spojených státech a 20 také v Asii, kde firma v poslední době otevřela čtyři nové pobočky.

Zástupci Avastu také poprvé zveřejnili aktuální podíly vlastníků. Slušných 43 procent stále drží spoluzakladatelé, 10 procent zaměstnanci a 47 procent investiční fondy CVC Capital Partners a Summit Partners. Summit do Avastu vstoupil už v minulosti, CVC pak počátkem loňského roku.

Mezinárodní představenstvo a nové sídlo

Avast rovněž ustanovil mezinárodní představenstvo. Do něho nyní patří bývalý prezident Symantecu John Schwarz, finanční ředitel Yahoo Ken Goldman, bývalý provozní ředitel SAPu Erwin Gunst a ředitel strategie Vodafonu Warren Finegold.

Klepněte pro větší obrázek
Vývoj počtu uživatelů Avastu. Zdroj: Avast Software

Významná bezpečnostní firma se podle plánů letos chystá stěhovat. Ještě do konce roku se ze současného sídla na Budějovické v Praze přesune do nové budovy Enterprise Office Center na Pankráci, kde bude mít „prostředí ve stylu Silicon Valley“. Avast vedle ČVUT a Matfyzu nově navázal spolupráci s Akademií věd, kde platí výzkum několika vědců.

Avast si i nadále udržuje silná partnerství s velkými hráči v technologickém byznysu, například s Googlem, Yahoo, Baidu, Microsoftem, Yandexem, HP, Dropboxem či Opera Software.

Společnost do blízké budoucnosti slibuje také „narušení trhu firemní bezpečnosti novým bezplatným řešením“. Jde o nový produkt napojený na cloud a Avast u něj chce replikovat svojí úspěšnou strategii z verze pro běžné uživatele, a sice nabízet základní verzi zdarma.

Diskuze (25) Další článek: Závažné chyby ve Windows i Office, stahujte záplaty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,