Počítače | Hry | Herní konzole

Aya Neo: mobilní herní konzole ve stylu Switche používá šestijádrový čip AMD Zen 2 a Windows 10

Nejpopulárnější mobilní herní konzolí je sice aktuálně Nintendo Switch, co když ale chcete hrát hry určené pro klasické počítače a mít neomezené možnosti? Jedním z mnoha řešení je například GPD Win Max nebo Smach Z, avšak nyní se v Číně spustily předobjednávky na nový typ modernějšího zařízení s označení Aya Neo.

Aya Neo je mobilní herní konzole s dotykovým IPS displejem o úhlopříčce 7 palců a rozlišením 1 280 × 800. Uvnitř šasi o velikosti 25,5 × 10,6 × 2 cm a hmotnosti 650 g se nachází šestijádrový procesor AMD Ryzen 5-4500U s architekturou Zen 2, který má TDP pouze 15 W a pracuje na frekvenci 2,3 GHz až 4 GHz.

Procesor má i moderní integrovaný grafický čip Vega s šesti jádry (CU) na frekvenci až 1,5 GHz. Vzhledem k rozlišení by tak neměl být problém hrát ani ty nejnovější hry na slušné fps. Chlazení je řešené pomocí dvou 8mm heatpipe trubic s radiátorem a malým ventilátorem.

Zařízení má 16 GB operační paměti LPDDR4X-4266 a rychlé NVMe SSD úložiště od Western Digital (SN550) lze vybírat s kapacitou 512 GB nebo 1 TB. K dispozici jsou kloubové ovladače a standardní tlačítka včetně triggerů. Na zařízení lze nalézt tři porty USB-C a 3,5mm výstup na sluchátka. Pro bezdrátové připojení lze použít Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0 a nechybí ani senzory jako je gyroskop nebo akcelerometr.

Aya Neo používá baterii s kapacitou 47 Wh a podporou rychlého nabíjení až 65 W. Zajímavostí je určitě cena, protože 512GB model vyjde v přepočtu na přibližně 17 tisíc korun a 1TB verze pak na 19 tisíc korun.

Kompletní představení Aya Neo

Diskuze (9) Další článek: Apple odstřihl Pegatron, který mu stavěl iPhony. Zneužíval mladistvé pracovníky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,