Bitcoin se dnes nakonec přece jen rozdělí. Vznikne nová kryptoměna

Dnes bude velký den Bitcoinu. Dnes totiž proběhne změna, která měla za cíl zlevnit a tím i zatraktivnit obchodování s kryptoměnou a lépe ji připravit na budoucnost. Do poslední chvíle však nebylo jasné, jakým způsobem se to provede. Bitcoinová komunita v čele s těžaři byla totiž názorově rozdělena. A nakonec to povede k rozdělení samotné kryptoměny.

Bitcoin díky své popularitě naráží na limity co se týče schvalování transakcí. To probíhá v rámci těžby Bitcoinů a pro těžaře to znamená zisk z příjmů transakčních poplatků. Jenže ty už jsou vysoké a transakce pomalé. Nastal čas na změnu. Jenže u měny bez centrálního řízení to není jen tak, na změně se musí shodnout celá komunita a následně ji akceptovat.

Ke shodě dlouho nedocházelo a nastala situace označována jako „bitcoinová občanská válka“. Jediné, co zůstalo v platnosti, že den změny bude 1. srpen 2017. Ještě minulý týden to vypadalo, že ke kompromisní shodně nakonec došlo, ale teď už je jasné, že ne. Bitcoin uhájili konzervativci a vše zůstane víceméně při starém. Část těžařů se ale oddělí a vznikne tak nová kryptoměna.

Nová kryptoměna ponese název Bitcoin Cash, i když ani to ještě není stoprocentně jisté. I když do spuštění zbývá už jen pár hodin, tak paradoxně není jisté ani to, s jakou hodnotou bude startovat. Ať už bude jakákoli, stávající majitelé Bitcoinu na tom vydělají, protože své jmění v Bitcoinech automaticky dostanou i v nové kryptoměně.

Oproti jiným novým kryptoměnám, kterých vzniká spousta, bude mít Bitcoin Cash zvláštní postavení. Především proto, že hned zpočátku bude mít silnou uživatelskou základu odpovídající samotnému Bitcoinu. Startovat se také bude s již nemalým obnosem kryptoměny v oběhu. Taková situace tu ještě nebyla a nikdo vlastně pořádně neví, co se bude dít. Bude se každý Bitcoin Cashe rychle zbavovat? Nebo se naopak všichni vrhnou do nákupů a těžby, aby zachytili boom? Uvidíme, bude to zajímavá podívaná a pozoruhodný pokus.

Velké směnárny se prozatím rozhodli Bitcoin Cash nepodporovat, patří mezi ně i Bitstamp, BitMEX či Coinbase. To svědčí o tom, že si sami nejsou jistí, co se bude dít a že bude Bitcoin Cash zpočátku asi hodně „divoká jízda“. Pro vyznavače rizikových investic je to ale zajímavá příležitost.

Samotnému Bitcoinu aktuální zprávy pomohly. Předpokládá se, že bude sice drahé s ním obchodovat a jeho uplatnění v maloobchodě bude horší, jako komodita k obchodování ale může být o to stabilnější.

Aktualizováno:

Tak už je Bitcoin Cash na světě. Nová kryptoměna se rozběhla a proces těžby už běží. Zatím to jde pomalu a pochopitelně se hned nedá s novou měnou obchodovat. Prvními virtuálními majiteli Bitcoin Cash budou ti, kteří si novou kryptoměnu vytěží. Pro těžaře je to příležitost, obzvlášť pro ty menší. Podobně jako u jiných kryptoměn bude těžba zprvu celkem rychlá, ovšem zde se dá očekávat, že na rozdíl od mnohých jiných alternativ budou mít vytěžené virtuální mince nějakou zajímavou hodnotu.

S jakými hodnotami se bude Bitcoin Cash (má zkratku BCC) obchodovat se snaží odhadnout například Coinmarketcap. Zatím to vypadá na něco kolem čtyř set dolarů, ale je to v zásadě jen spekulativní odhad, rozhodne až trh. A jak se předpokládá, jakmile začnou s BCC obchodovat větší burzy, půjde cena velmi rychle dolů. Současní majitelé Bitcoinů totiž dostanou stejný obnos i v Bitcoin Cash a dá se očekávat, že hodně z nich se rozhodne své nově nabyté jmění co nejrychleji prodat, dokud má nějakou cenu díky mediální popularizaci.

Jarní bitcoinové šílenství, kdy se cena 1 BTC přiblížila 3 000 USD:

Diskuze (65) Další článek: Radeon RX Vega bude i v miniaturní verzi Nano, která se vejde do ITX skříní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,