BlackBerry se angažuje v Česku a chce být světová trojka

Do Prahy zamířil BlackBerry Jam, který už navštívil několik desítek světových metropolí. BlackBerry chce navázat vztahy se zdejší vývojářskou komunitou.

S novým názvem firmy, novými přístroji a novým operačním systémem také větší aktivita. Kanadská společnost BlackBerry se v současné době připravuje na to, jak uživatelé po celém světě přijmou nová zařízení BlackBerry 10, a k větší činnosti se probouzí také malá česká pobočka.

BlackBerry (dříve RIM) v České republice oficiálně působí od září roku 2011. Prakticky ale jde pouze o malé obchodní zastoupení, které komunikuje zejména s tuzemskými operátory. „Dříve se i tyto aktivity řídily ze zahraničí. Občas sem přijel kolega, pobavil se s operátory a to bylo vše,“ říká pro Connect.cz šéf BlackBerry pro Česko Tomáš Žurek. „Stálo mě hodně iniciativy a úsilí se sem dostat napřímo.“

Žurek a další členové BlackBerry týmu aktuálně dokončují veškeré smlouvy a další náležitosti spojené s dodávkou BlackBerry 10. Nový model BlackBerry Z10 se u zdejších operátorů začne prodávat během několika týdnů. „V současné době probíhá fáze fyzického doručování zařízení na sklady operátorů,“ říká Žurek. Některé české e-shopy už Z10 prodávají nyní.

Nový začátek

BlackBerry se už několik měsíců snaží přesvědčit svět, že právě řada BlackBerry 10 je úplně nový začátek, velká změna a velká příležitost. „BlackBerry 10 je něco úplně jiného, než byly systémy BlackBerry 6 či 7. Je to úplně jiný systém,“ řekl na včerejším pražském setkání s vývojáři evangelista BlackBerry Aaron Ardiri.

Zástupci BlackBerry podobná slova pronáší často. Musí totiž přesvědčit zákazníky a vývojáře, že dříve slavné telefony už nejsou zkostnatělé krabičky, které usnuly na vavřínech, ale platforma, která jde s dobou. Prvotní reakce a množství objednaných kusů u světových operátorů prozatím vypadají dobře. Někteří z nich mluví o rekordní poptávce ze strany zákazníků.

A BlackBerry má nemalé plány a ambice. „BlackBerry bude číslo 3. Nebudeme číslo 1 ani 2, ale číslo 3 ano,“ věří Ardiri a poukazuje na současnou silnou pozici platforem iOS a Android.

Kanadská společnost se proto snaží zaplnit novou platformu co největším množství kvalitních aplikací a investuje do setkání s vývojáři a celkové osvěty. BlackBerry v posledních měsících uskutečnilo několik desítek akcí nazvaných BlackBerry Jam v různých světových metropolích. Nakonec se dostalo i na Prahu, díky čemuž lze předvídat aktivnější vystupování zdejší pobočky do budoucna.

„Kolik je přesně vývojářů v Česku, nevím. I proto se v Praze pořádá BlackBerry Jam, abychom toto začali monitorovat a navázali kontakt s komunitou,“ říká Tomáš Žurek. Do konferenčního centra na pražském Pankráci dorazilo do 50 lidí, velká část z nich ale s vývojem pro BlackBerry neměla zkušenost a vývojáři se spíše přišli s novým systémem seznámit a zjistit jeho možnosti. Na dotaz, kolik přítomných pro BlackBerry někdy vyvíjelo či aktuálně vyvíjí, se zvedly pouze jednotky rukou.

Porodní bolesti

Z rodící se české komunity nicméně nelze odhadovat celkový stav. Podle firmou zveřejněných čísel už v BlackBerry pro novou platformu odsouhlasili 100 tisíc aplikací, které postupně přibývají v obchodě BlackBerry World (obdoba App Store a Google Play). V prodeji už je přes 70 tisíc a toto číslo roste o 159 procent každý měsíc. Aplikace jako Facebook či Twitter jsou od začátku k dispozici a postupně se začínají objevovat také další, třeba čerstvě vydaný WhatsApp.

Otázkou je, zda většina aplikací nebude nepoužitelných. BlackBerry například spustilo program, v rámci kterému vývojářům platí 100 dolarů za převedení jejich aplikace z jiné platformy. Na podobné narychlo vytvořené aplikace trpí i Windows Phone.

Vývojáři si rovněž často stěžují na to, že vydat klasickou aplikaci pro BlackBerry 10 je náročné kvůli dlouhému schvalovacímu procesu, který trvá i měsíc.

Firma procházející obrozením a restrukturalizací se snaží vývojáře nalákat také na to, že na akcích rozdává vývojářské modely zařízení. Výhodou má být i možnost programovat v mnoha jazycích. Využít je možné například HTML5, C/C++, Qt, Adobe Air a k dispozici je i Android runtime.

Někteří vývojáři i přesto upozorňují na to, že BlackBerry 10 není ještě úplně odladěná platforma a stejně jako konkurence se bude potýkat s porodními bolestmi. „Android byl použitelný od verze 2 a je fakt dobrý od verze 4. U iOS to bude hodně podobné. Podle mě BB10 bude rozumné koncem tohoto roku, pokud udrží tempo oprav a inovací, což čekám,“ píše například na Google+ vývojář Tomáš Hubálek, který se tvorbou aplikací pro BB10 zabývá.

Diskuze (10) Další článek: Google uvolnil Realtime API. Nabídne živou spolupráci pro váš web

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,