BleachBit: Ušetřete místo a ochraňte si soukromí

Počítač se po čase užívání zanese nejrůznějšími zbytečnými soubory a programy obsahují zbytečně moc citlivých údajů. Zbavte se jich pomocí bezplatné utility.

Malý, jednoduchý, do češtiny lokalizovaný, efektivní a bezplatný. To je hlavní charakteristika programu BleachBit. Ten nabízí dostatek funkcí a možností čištění, přičemž je kombinuje s velice jednoduchým ovládáním a poměrně kvalitní českou lokalizací. To ve finále umožňuje i těm méně zkušeným uživatelům plnou práci s aplikací, aniž by se v ovládání ztratili či napáchali nějaké škody.

BleachBit je opensourcový nástroj, který po stažení portable verze není ani třeba instalovat a lze jej mít s sebou na flashce. I když si vyberete klasickou instalující verzi, tak program je stejně malý a tvořený pouze jedním oknem. To nehýří grafikou, ani množstvím ovládacích prvků.

sshot-1.png
Nastavení prohledávání

Okno se skládá pouze ze seznamu položek nabízených k pročištění, pole pro detailní náhled nalezených dat, která je vhodné smazat, a panelu s dvěma tlačítky – Náhled a Vyčistit. První krok nového uživatele tak bude patřit procházení seznamu čistitelných odvětví. Ten je skutečně široký a lze zde nalézt kromě systému (BleachBit je dostupný pro Windows a Linux) až 90 aplikací.

Co se dá vyčistit?

V prvé řadě program nabízí detailní prohledávání dočasných či záložních souborů v operačním systému. Můžete nechat vymazat obsah koše, systémové schránky, výpis paměti, také smazat odinstalátory aktualizací či zahladit stopy po odstraněných souborech. Dále je možné dokonale pročistit webové prohlížeče.

BleachBit podporuje většinu rozšířených prohlížečů (samozřejmostí je Firefox, Internet Explorer, Google Chrome, Opera, Safari a další). U nich můžete promazat cache, odstranit cookies, historii, uložená hesla, formuláře a další. Zvládá prověřit a pročistit také Javu i multimediální přehrávače (RealPlayer, VLC media player, Windows Media Player, Winamp).

Připočtěte k tomu komunikační klienty (Skype), e-mailové klienty a mnoho dalšího. Kliknutím na každou kategorii dojde k zobrazení vysvětlivek k jednotlivým bodům, takže nejasnosti ohledně výběru položek rozptýlíte pomocí těchto zobrazených informací. Volbu pak provedete zaškrtnutím políčka, nebo rovnou celého programu a jeho veškerého obsahu.

Skenování

Přestože z této situace můžete rovnou přejít k samotnému promazávání, je vhodnější nechat program nejdříve prověřit obsah a zobrazit seznam souborů a dat, která nabídne ke smazání. Po výběru označením tak kliknete na tlačítko Náhled, které spustí sken. Ten zpravidla do několika vteřin nabídne výsledek. Jen určité položky trvá prověřit déle.

sshot-2.png
Výsledek hledání a jeho statistika

Seznam dat spočívá v zobrazení jejich velikosti, názvu a umístění. Tento seznam ale není možné rozkliknout, na jednotlivé soubory se blíže podívat či o nich získat podrobnější informace. Nelze dokonce ani vybrat, které soubory chcete smazat, které naopak v počítači ponechat, což je asi největší mínus celého programu.

Rozhodnete-li se odstranit nalezené, klikněte na tlačítko Vyčistit s ikonou popelnice. Budete ještě programem varováni, že tento druh smazání je nenávratný, a po potvrzení budou data okamžitě odstraněna. Hláška o neobnovitelném výmazu zde není náhodou. Program totiž funguje také jako softwarová skartovačka.

Kliknete-li na možnost Soubor v ovládací liště, tak se vám zobrazí nabídka s obsahem Sešrotovat soubory pro bezpečné smazání souborů, Shred Folders (bohužel nepřeložená funkce) pro nevratné odstranění celých adresářů a Vyčistit volné místo na disku. Sešrotovat, podle názvosloví programu, lze i nastavení aplikace souběžně s jejím zavřením.

Nastavení aplikace

Co se týče nastavení programu, kam se dostanete přes volbu Úpravy a Předvolby, tak se vám rozevře okno se čtyřmi záložkami. Na první Obecné lze zaškrtnout zajímavou volbu Skrýt pro vás nepoužitelné čističe, takže program nabídne k promazání jen ty programy, které nalezne v systému nainstalované. Nemusíte se tak prodírat celou dlouhou nabídkou.

sshot-3.png
Jednoduchá konfigurace programu

Záložka Custom vám dovolí přidat soubor či složku, kterou chcete určit k odstranění, v části Disky a oddíly nastavíte, kterých diskových jednotek se má týkat případné čištění volného místa, a záložka s nepřeloženým názvem Whitelist zase umožňuje přidat soubory a adresáře, kterých se jakékoli mazání v rámci programu nesmí dotknout.

Diskuze (7) Další článek: Apple chystá menší Apple TV, prozrazují to schvalovací diagramy

Témata článku: , , , , , , , , , , ,