Blu-ray média možná dostanou podporu i pro filmy s rozlišením 4K

Současná generace médii Blu-ray obsahuje filmy v rozlišení Full HD (2D/3D), které jsou komprimované kodekem mpeg-2 nebo úspornějším mpeg4-AVC/H.264.

Dle informací Xbitlabs se asociace za formát Blu-ray zajímá o podporu i filmů se čtyřnásobným rozlišením 4K, které by se již pomalu měly začít objevovat spolu s představenými televizory s 4K displeji.

Kapacita současných Blu-ray by měla pro filmy s rozlišením 4K stačit, bude ale potřeba zvolit pokročilejší kompresní kodek jako například HEVC/H.265, který oficiálně podporuje video až s rozlišením 7 680 × 4 320, samozřejmostí je tak i 4K. Při srovnání efektivity je HEVC/H.265 v průměru o 51 až 74 % úspornější, než starší mpeg4-AVC/H.264, který se dnes běžně používá.

Jak už to ale bývá u nových technologií – problém s rozmachem může brzdit nekompatibilita se stávajícími přehrávači. Otázkou je, jestli to nelze vyřešit updatem firmwaru, větší kapacitou Blu-ray disků (BDXL a zachováním současných kodeků) a podobně, tedy bez toho, aby uživatelé museli kupovat nové přehrávače.

Dle vyjádření už většina filmových studií pracuje s 4K verzemi natočených filmů, které pro Blu-ray zmenšuje na 2K, takže obsahu by mělo být dostatek.

 

Diskuze (25) Další článek: Vyzkoušeno: Nejnabušenější hodinky s GPS od Garminu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,