Bratři Winklevossovi vydělali na bitcoinu miliardu dolarů

Dvojčata Cameron a Tyler Winklevossovi se proslavili hlavně díky filmu The Social Network, který i široké veřejnosti ukázal, že nápad s novou sociální sítí nepochází z hlavy zakladatele a současného šéfa Facebooku – Marka Zuckerberga. Bratři se s Zuckerbergem od roku 2004 soudili, spor nakonec vyhráli a získali tehdy 65 milionů dolarů.

Jako investoři rozložili tyto prostředky do několika různých věcí, ale na Bitcoin vsadili ještě před rokem 2013 kolem 11 milionů dolarů. V té době už se kolem Bitcoinu začali aktivně pohybovat, zkoušeli založit vlastní bitcoinový fond a dostat ho na veřejnou burzu. To se ale zatím bohužel nepodařilo.

Jejich bitcoinové jmění je odhadováno na asi 100 000 BTC, což při aktuální ceně kolem 11 500 dolarů za jeden Bitcoin znamená kolem 1,1 miliardy dolarů. Jedná se tak o jedny z mála bitcoinových dolarových miliardářů na světě. Vzhledem k tomu, že oba bratři již dříve avizovali, že bitcoiny neprodávají a plánují je držet dlouho, mohlo by to nakonec vést ke vtipné situaci.

Pokud totiž cena bitcoinu naroste o další desetinásobek či dokonce stonásobek, mohou být jednou bratři Winklevossovi bohatší než Mark Zuckerberg, jehož jmění je odhadováno na přibližně 74,2 miliardy dolarů.

Bitcoin a jeho cenu jsme probírali v posledním Týdnu Živě:

Diskuze (39) Další článek: Nová bezpečnostní funkce pro drony Amazonu: autodestrukce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,