Čech, který stojí za modelováním ptáka

Nedávno jsme na Živě.cz psali o programu 3D modelovacím nástroji Tinkercad od Autodesku. Jeho vývoj nyní v San Francisku vede český programátor Petr Brož.

Connect.cz ze San Franciska: Nové sanfranciské kanceláře společnosti Autodesk přesně odpovídají zažitému klišé o stylových prostorách technologickým firem. Leží v bývalých docích, terasa je hned u moře, zaměstnanci mají výhled na Bay Bridge a uvnitř se nachází spousta designového nábytku. Je tu i nablýskaná prototypová dílna. „Ani zatím nevím, k čemu ty všechny přístroje jsou. Dílnu nám ale stavěl člověk, který podobné prostory budoval i pro Apple,“ ukazuje Petr Brož, český programátor, jež tyto prostory obývá a byl pověřen vedením jednoho z týmů.

Prototypová dílna plná 3D tiskáren a dalších podobných přístrojů není v kancelářích softwarové společnosti úplnou náhodou. Autodesk totiž díky svým aplikacím jako Maya, 3ds Max, AutoCAD či Inventor neustále definuje (společně s francouzskými Dassault Systemes) světové trendy v trojrozměrné grafice, počítačovém modelování či projektování a simulaci fyziky. Pomocí těchto nástrojů vznikají hollywoodské filmy, navrhují s v nich letadla, automobily, motory, strojírenská zařízení, domy a třeba Nike v nich navrhuje své běžecké boty.

Drahé trojrozměrné tiskárny jsou tak do čerstvě obydlených prostor přirozeně patří. „Po zaškolení si tady můžeme tisknout a zkoušet svoje věci,“ popisuje Petr Brož. I proto se všude povalují všemožné figurky, sošky a další modely. Brož ale zároveň dodává, že byl z vybudování takového „workshopu“ trochu překvapený. Nové kanceláře Autodesku totiž obývá jenom několik málo zaměstnanců z divize produktů pro koncové zákazníky. „Naše aplikace do firmy nepřináší žádné přímé peníze,“ navazuje Brož.

Až bude 3D tisk všude

Mladý vývojář pracuje na produktu nazvaném Tinkercad, který Autodesk před několika měsíci koupil. Jde o zdarma dostupný nástroj, pomocí něhož je možné velice jednoduše vytvářet pěkné 3D modely (více v našem článku), bez toho aniž by člověk musel mít matematické či grafické vzdělání. Tinkercad před akvizicí konkuroval balíčku modelovacích služeb 123D (více v našem dalším článku) právě z dílen Autodesku a firma se rozhodla produkt raději koupit. Český programátor, který v úspěšné společnosti působí už 2 roky, dostal tým Tinkercadu na starost.

Klepněte pro větší obrázek
Práce v Autodesku je velice naplňující. Petr Brož.

I když žádná ze zmiňovaných služeb Autodesku nevydělává peníze, jde o strategické nástroje a sázku na budoucnost. „Věříme, že se 3D tisk brzy stane běžnou součástí domácností. Lidé potom budou chtít jednoduché nástroje pro trojrozměrné modelování. Je lepší být napřed a aplikace dodávat delší dobu předtím než pak narychlo něco dodělávat,“ vysvětluje Petr Brož vizi. S nabídkou přibalovat program k 3D tiskárnám ho prý nedávno oslovili tvůrci DeeOrange.

Je tu ale i druhý důvod. Velká část z několika set tisíc současných uživatelů Tinkercadu jsou žáci základních škol, jež se tak už v raném věku seznamují s 3D grafikou a díky zdarma dostupnému a jednoduchému programu tak s Autodeskem přijdou do kontaktu ještě jako děti. „Tyto mladé lidi pak v budoucnu můžeme konvertovat na naše tradiční velké aplikace,“ popisuje Brož. Uživatelé Tinkercadu jsou údajně velice aktivní a školy už firmě píší, zda by bylo možné připravit víceuživatelské prostředí pro školní výuku a podobně. Lidé už přes zdarma dostupný nástroj vytvořili více než milion 3D modelů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prototypová dílna v sanfranciské pobočce Autodesku.

I z důvodu tohoto potenciálu se má sanfranciská divize Autodesku pro koncové zákazníky rozrůst ze zhruba 15 současných lidí na dvojnásobek. Petr Brož proto poslední dobou vede pohovory se zájemci o místo. „Za poslední měsíc jsem vedl pohovory asi s 20 lidmi. Měli i prestižní školy jako MIT a další, ale velice negativně mě překvapilo, jaké mají omezené znalosti bez dalšího rozhledu,“ popisuje český programátor. „Všechno to jsou velice drahé a prestižní školy z takzvané Ivy League, ale ti lidé mají například problém s lineární algebrou či skalárním součinem. Měl jsem tu například jednu paní z DreamWorks a z podobných důvodů jsem jí musel odmítnout,“ dodává Brož a poukazuje při tom na české technické školy, které podle něho dají studentům rozhled mnohem větší.

Z Plzně do Silicon Valley

Sám Brož vystudoval Západočeskou univerzitu v Plzni, kde předčasně ukončil doktorandské studium a začal se raději věnovat praxi. Vzal práci u společnosti pracující zejména s technologiemi Microsoftu a později dostal nabídku přejít na východní pobřeží Spojených států. Tam působil mezi léty 2009 a 2011, úplně spokojený ale nebyl. „Brali mě tam tak trochu jako člověka z východu,“ vysvětluje a byl proto rád, že přes LinkedIn dostal nabídku jít do San Franciska právě do Autodesku. S rodinou se proto přesunul na západ a na novou práci si nemůže stěžovat. „Velice mě naplňuje,“ říká.

Klepněte pro větší obrázek
V muzeu Autodesku je možné vidět například to, jak Nike pracuje na výrobě běžecké boty.

Práce v Autodesku skutečně vypadá na velice zajímavou a naplňující, mimo jiné i proto, že zde člověk potká zajímavé osobnosti. Jeden z Brožových kolegů pracoval na designových projektech s Marilynem Mansonem, další ochotně ukazuje své pokusy s optickými vlákny, pomocí kterých staví různé efekty, a výkonný ředitel celé společnosti se po pobočce ležérně prochází v kšiltovce.

Brož i proto doufá, že se mu podaří do svého rozšiřujícího se týmu získat zajímavé lidi. „Měl jsem teď sezení s jedním velice dobrým programátorem z Asie, moc se mi líbil. Dozvěděl jsem se ale, že jde ještě na pohovory do Googlu a Facebooku. Těm platově konkurovat asi nemůžeme, ale myslím si, že jinak je práce u nás velice zajímavá.“

Klepněte pro větší obrázek
Malé lupy vytvořené ze zhuštěných optických vlánek. Na podobných projektech pracuje Brožův kolega.

Brož dostal vedení Tinkercadu na starost po zhruba dvou letech ve firmě, předtím se věnoval zejména webovým projektům a stál například za převodem populárního „webového Photoshopu“ Pixlr do HTML5 a WebGL. „Asi jsem se šéfům líbil, tak mě dali na Tinkercad,“ usmívá se. Když Autodesk Tinkercad kupoval, získal pouze technologii, původní zaměstnance ne. „Neměli v plánu se k nám přidávat. Pouze nás během dvou týdnů naučili vše, co se dalo,“ vzpomíná. Dnes Brož vede tým, který je roztroušen po Šanghaji a dalších částech světa.

To, zda se evidentně schopný programátor někdy vrátí do Česka, ještě neví. „V Autodesku se mi velice líbí a s ženou o tom často mluvíme. Dobrou zprávou je, že – a to se příliš neví – naše společnost má vývojářskou pobočku v Děčíně, takže by možná byla možnost být tam,“ zamýšlí se. „Ve Státech je spousta věcí dobrých, ale také spousta špatných, třeba zdravotní pojištění. Teď jsem tu ale objevil kouzlo různých setkání v akcelerátorech jako RocketSpace a podobně,“ zakončuje.

Diskuze (13) Další článek: GNU oslavilo třicítku, idea svobodného softwaru užívaného dnes a denně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,