Cena jízdy v roboautě Waymo bude levnější než s většinou pražských taxi

Kolik bude stát jízda robotaxi? Waymo už zkouší reakce a dobrovolníkům ukazuje ceny

Na sklonku letošního roku by mělo Waymo odstartovat další fázi testování autonomního taxi. Zatímco doposud na předměstí Phoenixu vozí asi čtyři stovky dobrovolníků do práce, školy, do kina a na další cesty po městě – to vše zdarma, na podzim hodlá firma spustit komerční pilot pro další uživatele.

Waymo proto současným betatesterům začalo v aplikaci zobrazovat ceny, kolik by je dosavadní cesta stála. Na americké poměry nejsou nijak vysoké a podle Bloombergu, který se na ně mohl podívat, jsou o něco nižší než běžné taxi – asi jako Uber nebo třeba Lyft, píše se v reportáži.

To v praxi znamená, že by cesta do školy poblíž bydliště vyšla asi na 5 dolarů, zatímco delší trasa přes město v délce okolo 18 kilometrů na 19 dolarů.

Jen pro srovnání, zhruba stejně dlouhá je i trasa z pražského hlavního nádraží na Terminál 2 Letiště Václava Havla. Většina pražských taxislužeb by tuto trasu podle cenytaxi.cz nabídla za vyšší cenu. Přihlédneme-li zároveň k vyšší kupní síle, prvotní náznaky cenové politiky Wayma jsou poměrně nadějné.

Cena je to však zavádějící, má totiž především lákat na používání technologie jako takové. Kdyby mělo Waymo do ceny své dopravy promítnout veškeré náklady na vývoj autopilota ještě pod střechou laboratoře Google X v poslední dekádě, cesta do školy by nestála pět dolarů, ale dost možná jako letenka z New Yorku do San Franciska.

Diskuze (6) Další článek: Nová zbraň marketérů: Umělá inteligence z traileru pozná, na jaké publikum film zapůsobí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,