Češi jdou proti Metě. Investovali do izraelské technologie brýlí pro virtuální realitu

Dvě české firmy udělaly další krok k rozvoji tuzemského oboru s virtuální a rozšířenou realitou (VR a AR). Somnium Space a VRgineers společně s francouzským startupem Lynx investovaly do mladé izraelské společnosti Hypervision vyvíjející optiku pro VR brýle. Všichni tito investoři chtějí údajně velmi pokročilé izraelské čočky integrovat do vlastních brýlí.

Prvotní investice se podle informací E15 pohybuje v řádu stovek tisíc eur, tedy jednotek milionů korun. Vedoucím investorem je pražský podnik Somnium Space vyvíjející komerčně úspěšné metaverzum běžící na blockchainu. Výkonný ředitel Somnia Artur Sychov se zároveň stal členem představenstva firmy Hypervision.

Somnium Space vedle vývoje metaverza pracuje na vlastních brýlích pro virtuální realitu nazvaných VR One. Ty mají mít otevřený koncept, díky čemuž bude možné koupit si elektroniku a následně si v případě zájmu z webu stáhnout model brýlí a vytisknout ho na 3D tiskárně. Se Somnium Space na tom spolupracuje český výrobce 3D tiskáren Prusa Research, který pro zveřejňování modelů pro tisk koupil službu Printables.com. Na elektronické části se kooperuje s VRgineers.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Další článek: Logitech vylepšil kultovní klávesnici MX Keys, konečně natiskl českou diakritiku a přidal krásnou myš

Témata článku: , , , ,