Češi v karanténě zatížili NIX a Peering.cz, ale tuzemský internet to utáhne

V souvislosti s přechodem školáků na domácí výuku a spuštěním celostátní karantény, která poslala tisíce Čechů domů, se nabízí otázka, jak na tom jsou tuzemské internetové křižovatky – peeringová centra.  K těm největším dnes patří Peering.cz a NIX a ve svých hubech propojují sítě poskytovatelů internetu a obsahu.

Pokud by pod náporem práce z domova, mnohde permanentně spuštěné IPTV a další zátěže začala peeringová centra kolabovat, byl by to problém a pocítli bychom výpadky i zpomalení internetu. Rychlost, kterou máte ve smlouvě od svého ISP, vám totiž pochopitelně může technicky garantovat jen ve své vlastní síti.

Víkend jako všední den a skok o desítky procent

Organizace NIX i Peering.cz bedlivě sledovaly nejprve návrat dětí ze škol a poté spuštění celostátní karantény, k výrazným problémům ale zatím naštěstí nedošlo. Obě centra mají své uzly dimenzované na mnohem vyšší zátěž.

Podle jejich analýz pochopitelně datový tok v českém „intranetu“ poskočil o desítky procent a jen minulý víkend připomínal spíše obvyklý pracovní den, obě by ale měly utáhnout mnohem vyšší zátěž.

Klepněte pro větší obrázek
Roční pohled na denní průměrný datový tok peeringem NIX s březnovým skokem

To však samozřejmě neznamená, že by nemohli mít problém někteří menší regionální poskytovatelé, jejichž sítě nemusejí být dimenzované na podobnou permanentní zátěž.

V každém případě, do obou peeringů je připojená prakticky všichni velcí ISP i obsahové služby včetně internetových ekosystémů jako Facebook nebo Google. Ti samotní přitom chtějí snížit zátěž sítí v Evropě, a tak společnosti Netflix i Google oznámily, že dočasně sníží přinejmenším výchozí kvalitu streamovaného videa.

Koronavirus online

Diskuze (3) Další článek: Formule 1 bude! Skuteční jezdci F1 pojedou ve virtuálních formulích ve hře F1 2019

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,