Česká pošta nevzdává boj s výdejními boxy. Má už 5200 Balíkoven a staví Balíkomaty

Aktualizováno 8. 9. Pošta oznámila, že nadcházejících měsících vybuduje 264 samoobslužných výdejních boxů, tzv. Balíkomatů. Vybavení dodá a pět let bude spravovat společnost Conteg.

Rozšiřujeme možnosti, jak dostat balíky přímo k našim zákazníkům. Kromě nejvíce využívaného Balíku Do ruky a stále rostoucí Balíkovny nově nabízíme možnosti převzít si zásilku tam, kde se lidé nejčastěji pohybují. Prostě podle svých potřeb přijdete k chytrému výdejnímu boxu, zadáte kód a ze schránky si vyzvednete svoji objednávku,“ uvádí ředitel České pošty Roman Knap.

Balíkomaty budou dostupné na 120 místech České pošty a 144 nádražích, podnik totiž spolupracuje se Správou železnic. Výstavba odstartuje v říjnu, do konce prosince bude v provozu 100 boxů, na začátku příštího roku Conteg postaví i zbytek.

Původní článek z 2. 9. Česká pošta letos téměř zdvojnásobila počet výdejních míst. Na konci loňského roku jich měla 2300, brzy už síť Balíkoven bude čítat 5200 míst. Balíkovny jsou konečně dostupné na všech 2500 pobočkách pošty, do konce října pak budou také v síti Pošta Partner a 2000 u dalších partnerů, zejména na pobočkách Sazky.

Zatímco posílání listovních zásilek klesá tempem 10 % ročně, balíkový trh je díky oblibě nákupů přes e-shopy na vzestupu. Covidová situace ve své nejtvrdší podobě často neumožňovala pořídit si vybrané zboží jinak než nákupem přes internet. Rozsáhlá síť Balíkoven je cestou, jak našim zákazníkům nabídnout co nejširší způsob vyzvednutí balíků,“ říká ředitelka Balíkovny Lenka Kristová. Balíkovnou loni i díky covidu protekly tři miliony zásilek, třikrát více než v roce 2019.

Konkurenční přepravní služby nebo rovnou samotné e-shopy postupně rozšiřují sítě výdejních boxů. Pošta je v minulosti také testovala, pak projekt upozadila a dnes už s nimi zase počítá.

V prvotní fázi chce vybudovat 300 Balíkomatů na vlastních pobočkách. Ty budou na rozdíl od lidmi obsluhovaných Balíkoven plně automatické a dostupné 24/7. Balíkomaty by měly sestávat ze 40 až 150 schránek. Celkově by pošta chtěla provozovat 1000 boxů na vlastních provozovnách a 1500 na jiných místech, mj. vlakových nádražích. Nejprve ale provede ekonomickou analýzu, jestli se provoz vůbec vyplatí.

Víte, že podací lístek můžete vyplnit doma na webu?

Diskuze (59) Další článek: ELONOVINKY: Na první turistický let dostal Crew Dragon vyhlídkovou bublinu z plexiskla

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,