České státní smlouvy by mohly být povinně na internetu

Poslanci předkládají zákon, který většině státních institucí včetně ČEZu, Lesů ČR či Českých drah nakazuje povinně zveřejňovat smlouvy na internetu.

Skupina poslanců v čele Janem Farským (TOP 09) prosazuje v dolní komoře nový zákon, který by všem státním institucím povinně nakázal zveřejňovat smlouvy v centrálním internetovém registru. Jednotlivé úřady mohou smlouvy zveřejňovat už nyní, prozatím ale jde o nepovinnou činnost. Prosazení zákona by Česku mohlo výrazně pomoci v potírání korupce.

Princip chystaného zákona je totiž velice jednoduchý – smlouvy, které na internetu zveřejněny nebudou, prostě nebudou platné a neexistují. Zpřístupnění uzavíraných smluv má zvýšit transparentnost a možnost běžných občanů dohlížet na to, jak stát hospodaří s jejich penězi. Budou moci například porovnávat podobné smlouvy s jinými kraji, zahraničím a vznášet námitky.

Internetový registr smluv by měl sloužit až pro 15 tisíc státních subjektů, včetně firem jako ČEZ, Lesy ČR, Česká pošta či vysokých škol a samotné vlády. Registr by si mohl „posvítit“ celkem na bilion korun daňových poplatníků.

Schvalte to, volá Slovensko

Předkládaný zákon se výrazně inspiruje u sousedního Slovenska, kde podobný systém před dvěma a půl lety zavedla tehdejší vláda Ivety Radičové. Právě bývalá slovenská premiérka se snaží české představitele k zavedení systému motivovat. „Co dodat? Schvalte to,“ řekla Radičová na včerejším sezení ve sněmovně.

Klepněte pro větší obrázek
Nevím, co vám trvalo tak dlouho, ale schvalte to, vzkazuje Iveta Radičová. Foto: E15

Radičová tvrdí, že zavedení internetového registru smluv přineslo její zemi 30procentní úsporu nákladů a jen za jeden rok provozu veřejnost nahlásila 50 pochybných smluv, které pak byly zrušeny. Smlouvy bývají mnohem kvalitněji zpracované, aby nemohlo dojít k jejich zpochybnění, a tím pádem klesá počet soudních sporů a řízení.

Na Slovensku už se na internetu zveřejnilo 350 tisíc státních smluv a země si od té doby polepšila v žebříčku Transparency International. „Je to seriózní protikorupční opatření. Když funguje otevřená veřejná soutěž, zvyšuje se důvěryhodnost dané země a zvyšuje se ekonomická situace,“ tvrdí Radičová.

Vybudování systému vyšlo u sousedů v přepočtu na zhruba milion korun, v Česku na 5 milionů. To je podle Jana Farského dáno tím, že má být systém připraven také na další funkce a napojení dalších částí eGovermentu. „Nejsem ajťák, ale cena mi nepřišla nijak neadekvátní k tomu, co systém nabízí,“ sdělil poslanec na diskusi.

Přes datovou schránku

Samotný systém v přihlašování pracuje s datovou schránkou, které státní instituce mají ze zákona v provozu. Využívá standardizované formáty, díky čemuž v budoucnu bude možné využívat například fulltextové vyhledávání a třídění podle meta dat.

Centrální internetový registr má být pouze jednou součástí celkové otevřené internetové státní správy. Do konce tohoto roku by měla vzniknout centrála otevřených dat, ta už ale byla naplánována na loňský rok. I když mnozí zákonodárci mají vůli podobné systémy prosazovat, u velké části politiků ale taková vůle není a na některých uzavřených jednáních se podle informací Connect.cz proti open data lobbuje. Naprosto transparentní zpřístupnění dat v elektronické podobě na webu totiž výrazně snižuje možnosti manipulace s nimi, což jistým sférám kazí jejich aktivity.

Za open data bojuje i Evropská unie a mnoho tuzemských uskupení. Evropský parlament by nyní měl schválit aktualizaci směrnice o veřejných informacích, kterou by pak státy včetně Česka měly promítnout do svých zákonů.

Otázkou rovněž je, jak stát případný přechod na internetové registry zvládne, tuzemské IT projekty totiž často nestojí za moc. Na Slovensku nasazení registru smluv dostali na starost zaměstnanci úřadu z IT oddělení, kteří ho nasadili za 2 týdny a asi 2 měsíce ho pak dolaďovali. Práce tedy nešla přes externí firmu a náklady představovaly plat oněch zaměstnanců.

Diskuze (12) Další článek: LinkedIn koupil populární čtečku zpráv Pulse

Témata článku: , , , , , , , , , , ,