Česko brázdí modrá auta s kamerou, mapy Here dostanou „Street view“

Pohled do ulic u nás nabízí mapy Googlu a od loňska i ty od Seznamu. Nově se budeme moci virtuálně projít i v mapách Here. Mapová služba spadající pod finskou Nokii se mohutně rozvíjí a modrá auta s logem Here začala panoramaticky snímat evropské silnice, včetně těch českých.

here-front-right-transparent-large.pnghere-side-left-transparent.png here_car_on-the-drive-8.jpg
here_car_on-the-drive-1.jpghere_car_on-the-drive-13.jpghere_car_on-the-drive-15.jpg 
Když uvidíte na ulici takovéto auto, zamávejte, budete na mapách Here

Auta Here začnou tradičně od největších měst, letos se tak dostane na Prahu, Brno, Ostravu nebo Olomouc, zmapovány budou také některé významné silniční tahy. Kromě panoramatického snímání ulic budou shromažďovat další důležitá kartografická data užitečná pro zpřesňování mapových podkladů. Na základě nich pracují aplikace Here dostupné v mobilních telefonech, ale také například automobilové navigace (do Here byla integrována společnost Navteq).

here_camera.jpghere_camera3.jpghere_vehicle2_1.jpg 
here_vehicle.jpghere_vehicle3.jpg 
Bližší pohled na techniku ukazuje, že Nokia, narozdíl od Seznamu, vsadila na pouhé čtyři kamery ovšem s vyšším rozlišením a ultraširokým úhlem záběru. To Seznam má kouli s patnácti kamerami.

Nokia si každopádně dává velký pozor na konflikt s ochranou osobních údajů, na který několikrát narazil Google při snímkování ulic pro svou službu Street View. Firma se chlubí, že veškerá nasbíraná data ukládá šifrovaně a zveřejněné snímky jsou vybaveny rozmazáním obličejů a poznávacích značek. Nevhodné snímky je pak možné snadno nahlásit. 

here-drive.jpg here-city-lens-viewfinder.jpghere-favorites.jpg 
Here mapy nejčastěji potkáte v navigacích • záběry z ulic dokáže aplikace Here využít pro navigaci prostřednictvím rozšířené reality • Here najdete v mobilech nebo na webu, často jejich podklady máte i v autonavigaci, aniž byste to věděli...

Mohlo by se vám líbit:

Diskuze (12) Další článek: Sirius: open source alternativa Siri, která bude sloužit uživatelům Linuxu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,