Český startup Zuri chystá elektrické letadlo. Bude mít křídla a devět vrtulí

Michal Illich v rámci jeho nového startupu Zuri pracuje na vývoji vlastního elektrického letadla s vertikálním přistáním i vzletem (VTOL), které chce nabídnout dostupné a rychlé lety pro několik lidí na středně velké vzdálenosti.

Zatím je k dispozici jen velmi málo informací a nelze se tomu divit – projekt je stále poměrně na začátku, i když se už testuje několik menších prototypů. Nyní byl odhalen první nákres letadla, podle kterého si lze představit, na jakém principu tvůrci staví.

Letadlo má k dispozici celkem 8 vrtulí, které zajistí zmíněné vertikální přistání a vzlet takřka kdekoli, kde to bude možné vzhledem k povrchu. Tyto vrtule se nebudou otáčet a nebudou slouží k horizontálnímu letu. K tomu slouží přední velká vrtule a křídla, která by měla zajistit dolet na jedno nabití až kolem 700 kilometrů.

Klepněte pro větší obrázek

Služba tvořená pomocí těchto letadel by tak fungovala podobně jako třeba chystaný UberAir, ale s tím rozdílem, že by se zaměřovala na meziměstské a mezinárodní vzdálenosti, například pouze v rámci Evropy a podobně. Po přistání by probíhalo rychlonabíjení baterií, podobně jako u moderních elektormobilů.

Michal Illich se v minulém desetiletí podílel na rozmachu vyhledávacích i reklamních systémů v rámci společnosti Jyxo. Jeho technologie používal v začátcích i Seznam.cz, byl také zakladatelem Blog.cz.

Diskuze (9) Další článek: Facebook v Česku začal upřednostňovat lokální zprávy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,