Čeští a slovenští Anonymous chtějí zaútočit na banky

Anonymous ze střední a východní Evropy se chtějí spojit a zaútočit na finanční instituce. Českým a slovenským Anonům však chybí zkušení lidé.

Hacktivistické sdružení Anonymous ve střední a východní Evropě se snaží zorganizovat mezinárodní operaci s cílem zaútočit na weby finančních institucí. Česko-slovenská „pobočka“ Anonymous o možném zapojení diskutovala včera večer na IRC síti AnonOps. Prozatím se však zdá, že účast vyhoří na nedostatku zkušených a technicky zdatných členů.

„Včera se mi ozval kontakt z Anonymous Hungary. Chce spojit anony ze Slovenska, Česka, Maďarska a Bulharska do jedné velké operace,“ sdělil včera Anon s přezdívkou LuLzX. „Cílem mají být hlavně banky,“ dodal s tím, že zaměřeno je na instituce právě ve východní a střední Evropě.

„Jde o sérii kybernetických útoků na webové stránky finančních institucí. Cíl si vybereme sami, přidá se to do nějakého seznamu. Při útoku spolupracujeme. To znamená, že my budeme útočit na Maďary a oni na nás,“ rozepsal LuLzX více podrobností.

Hackování nebo DDoS? Podle zkušeností

Veškeré plány jsou prozatím spíše v teoretické rovině. Anonymous například ještě nevědí, o jaký typ útoků by mělo jít. „Vybere se cíl. Pokud se najde zranitelnost, využije se. Pokud na to nebudeme mít lidi, můžeme dát přednost DDoSu,“ informoval LuLzX.

Klepněte pro větší obrázek
Cílem jsou banky.

Při včerejším schůzování česko-slovenských Anonů však vyšlo najevo, že chybí dostatečné množství lidí, kteří by byli schopní sofistikovanější hackerský útok uskutečnit. Ze zhruba 50 přítomných účastníků se diskuse zúčastnilo pouze menší množství. Zájem o útoky na banky potvrdilo ani ne 10 lidí a drtivá většina z nich pak psala, že DDoS útok pro ně nepředstavuje problém, ale že další věci (hackování atp.) se teprve učí a potřebují poradit. Jeden Anon nabídl své služby v oblasti sociálního inženýrství.

„Zjistili jsme, že nemá smysl dělat nějaké zahraniční operace. Nemáme tu dost lidí se znalostmi,“ shrnul včerejší diskusi Anon s přezdívkou AltairSK. „Základ je iniciativa. Co nám chybí, jsou znalosti a zkušenosti.“

Čeští a slovenští Anonymous proto začali vymýšlet, jak rozjet podporu pro zájemce o útoky a jak je naučit novým věcem. Mluvilo se například o XSS či SQL injection a o tom, jak ti zkušení budou předávat znalosti nezkušeným zájemcům.

Klepněte pro větší obrázek
Kdo je ochotný se učit hackerskému řemeslu?

Podle mnohých členů Anonymous už je sdružení delší dobu neaktivní a je potřeba ho oživit. „Ten člověk (kontakt z Maďarska) chce, aby to znova žilo. Finanční instituce má v zubech hromada lidí. V zahraničí už chtějí dlouho zasáhnout,“ řekl LuLzX. „Zkrátka, musíme se sjednotit, takto jsme bezbranní. Jediná naše moc je proti-propaganda skrz Facebook a YouTube. Ale je to jenom zrnko písku,“ doplnil AltairSK.

„Musíme mít lidi, kteří dokáží infiltrovat weby, aby získali citlivá data, která mohou být následně analyzována a použita. Potřebujeme lidi, kteří dokáží udělat deface stránky a zanechají konkrétní odkaz,“ řekl aktivní Anon.

Prozatím to tedy vypadá, že čeští a slovenští Anonymous do rozsáhlejších zahraničních operací spíše nezasáhnou, rodí se ale iniciativa, která by chod „pobočky“ mohla rozhýbat. Jeden z Anonů se rozhodl vytvořit web a plánují se další organizační schůzky.

Diskuze (40) Další článek: Majitelé létajícího Ar.Drone mohou pomoci Evropské vesmírné agentuře

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,