Prohlížeče | Web | Chrome | Reklama

Chrome začal blokovat nejotravnější reklamy na webu

Google započal boj za lepší web bez otravných reklam. Během včerejška se uživatelům aktivovalo blokování těch inzertních prvků, které neprojdou parametry stanovenými organizací Coalition for Better Ads. Primárně půjde o automaticky spouštěná videa se zvukem, celostránkové reklamy s odpočtem, nebo přilepené plochy, které se posunují společně s rolováním a překrývají samotný obsah webu.

Funkce je od nynějška zapnutá ve výchozím stavu a uživatel ji může deaktivovat v Nastavení a sekci Obsah. Blokování bude na pozadí probíhat do jisté míry podobně jako v případě běžných blokovacích doplňků.

chrome-block-ads-desktop-settings-1024x243.png
Funkce jde vypnout v nastavení prohlížeče. Ve výchozím stavu je aktivní (foto: Ctrl.blog)

Při otevření webu Chrome ověří, zda se nachází na černé listině samotného Googlu. Pro tyhle případy přibyla do komponenty Safe Browsing nová položka BETTER_ADS. Pokud web je na tomto blacklistu, použije Chrome pro analýzu reklam veřejně seznamy EasyList a EasyPrivacy, které jsou využívány právě běžnými doplňky pro blokování reklamy. První z nich se zaměřuje na viditelnou inzerci, druhý potom na sledovací skripty napříč webem. Díky nim Chrome zjistí, odkud jsou reklamy stahovány a zablokuje je.

Na straně uživatele se v takovém případě zobrazí upozornění v adresním řádku, kde se nachází i možnost na konkrétní stránce povolit načtení všech reklam. V případě Androidu se informace o zablokování inzerce objeví u spodního okraje displeje. Chrome pro iOS zatím blokování reklam nenabídne.

chrome-blocked-ads-desktop-300x193.png
Chrome dá vědět o zablokování reklamy v adresím řádku (foto: Ctrl.blog)

Seznamy webů, ať už těch z blacklistu Googlu nebo veřejných seznamů jsou průběžně stahovány automaticky. Stejně tak lze ale jejich aktualizaci vynutit ručně. K tomu stačí zamířit na stránku chrome://components a zde Zkontrolovat aktualizace u položky Subresource Filter Rules.

Narazili jste již na web, kde byla reklama blokována samotným Chromem? Dejte nám vědět do komentářů.

Diskuze (45) Další článek: Fotky z mobilu do počítače s Windows 10: teď už to jde i bez cloudu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,