Chytré repráčky s asistentkou Googlu drtí konkurenci. Alexa od Amazonu se propadá

Pár měsíců poté, co analytici z Canalys poprvé zametli s nadvládou Amazonu na poli chytrých asistentů, když prohlásili, že se v prvním čtvrtletí roku prodalo více chytrých krabiček s asistentkou Googlu, svá čísla nyní aktualizovali.

Pokud jsou jejich odhady správné, Google Home a další reproduktory s jeho technologií letos ohromným způsobem rostou – meziročně o 449 procent! A to přitom Canalys srovnává teprve druhé čtvrtletí roku.

Klepněte pro větší obrázek
Globální trh s chytrými asistentkami v druhém čtvrtletí letošního roku podle Canalys. Prodeje překročily 16 milionů kusů a nejvíce se dařilo krabičkám s technologií Googlu.

Celkový podíl Alexy od Amazonu se dramaticky propadl právě na úkor Googlu. Za vysokým čísly přitom nestojí primární americký trh, ale svět. Politika Googlu je totiž benevolentnější než v případě Amazonu, takže Home můžete (sic s obtížemi – absence češtiny) provozovat i u nás.

V případě Amazonu to byl přitom ještě nedávno problém, protože jeho chytrý reproduktor Echo při úvodní konfiguraci odmítl zadat třeba českou adresu, kterou by pak asistent mohl použít třeba pro odpověď, jaké je v místě počasí apod.

Zájem o chytré reproduktory s Googlem přitom může ve světě ještě výrazně poskočit, do konce letošního roku bychom se totiž měli dočkat masivního rozšíření podpory jazyků – s největší pravděpodobností i češtiny.

Hlasové ovládání Wi-Fi žárovky Xiaomi Yeelight pomocí Google Home:

Pak už bude Google Home použitelný nejen pro geeky a early-adoptery, kterým angličtina až tak nevadí, ale i širší veřejností. A co se dá vlastně hlasovými povely ovládat?

Především nejrůznější chytré krabičky domácnosti třetích stran, které s asistentem spárujete. Google dnes podporuje desítky výrobců, takže třeba hromadu chytrých LED žárovek, chytré 230V zásuvky/spínače a další elektrické spotřebiče s podporou asistenta z Mountain View.

Diskuze (5) Další článek: GlobalFoundries nebude mít 7nm technologii výroby. Končí s nákladným vývojem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,