Čína | Taxi

Čínská firma Didi Chuxing kvůli vraždě pasažérky pozastavuje spolujízdy

  • Řidič čínské přepravní služby Didi Chuxing zavraždil 20letou cestující
  • Firma přijala odpovědnost a odvolala manažery
  • Čelí však negativní kampani čínských státních médií

Čínská nadnárodní dopravní a technologická společnost Didi Chuxing je státními orgány vyzývána k převzetí odpovědnosti za cestující, která byla znásilněna a zabita řidičem ve městě Wenzhou. Události věnují pozornost přední média, včetně agentury Reuters.

Zástupci firmy se setkali s ministry vnitra a dopravy v Pekingu, kde se zavázali k provedení kompletní reformy své platformy, jejímž cílem bude zvýšení bezpečnosti. Kromě toho přiznali velkou míru své odpovědnosti za tragickou událost.

Již v neděli Didi Chuxing oznámila, že pozastavuje svou službu Hitch, sloužící ke spolujízdě. Ze svých pozic také byli odvoláni vysocí manažeři – generální ředitel služby Hitch Huang Jieli a viceprezident pro zákaznické služby Huang Jinhong.

Vražda 20leté ženy nebyla prvním incidentem

Podezření na vraždu 20leté ženy, která byla identifikována pouze příjmením Zhao, je poslední z řady násilných zločinů, které vyvolaly obavy ohledně bezpečnosti celé služby.

Oběť nastoupila do vozidla, působícího v rámci spolujízd, v pátek v jednu hodinu odpoledne místního času. O hodinu později poslala svému kamarádovi zprávu, v níž prosila o pomoc. Ve čtyři hodiny odpoledne byl zadržen 27letý řidič Zhong, který se v sobotu během výslechu na místní policejní stanici přiznal, že pasažérku znásilnil a zabil.

Didi Chuxing na svou obranu v neděli uvedla, že podezřelý nemá z minulosti žádné záznamy o trestných činech, a předtím, než začal pro firmu pracovat, poskytl autentickou dokumentaci.

Ve čtvrtek před vraždou však společnost přijala od jiné cestující stížnost na řidiče, který údajně pasažérku odvezl na odlehlé místo a po jejím vystoupení z vozu ji pronásledoval. „Incident ukazuje řadu nedostatků v našich procesech poskytování služeb zákazníkům, zvláště neschopnost rychle reagovat na stížnost předcházející cestující a těžkopádný a rigidní proces sdílení informací s policií,“ uvedla Didi Chuxing ve svém prohlášení.

Masivní kampaň proti přepravní firmě

Proti přepravní firmě rozpoutala negativní kampaň především čínská státní média. Zapojil se také známý čínský herec Wang Chuanjun, který v neděli sdílel snímek obrazovky svého telefonu, jak se připravuje na vymazání aplikace. Jeho příspěvek sdílelo bezmála 60 tisíc uživatelů Twitteru a na čínské sociální síti Weibo měl během jednoho večera přes 9 milionů zhlédnutí.

Čínská oficiální agentura Xinhua News kritizovala Didi za to, že nedělá více, aby zabránila takovým incidentům. Kromě toho uvedla, že by měla čelit právním následkům, pokud okamžitě nezajistí bezpečnost zákazníků.

Již v minulosti zvýšil Hitch bezpečnostní opatření své služby poté, co byla v květnu během cesty zavražděna letuška. Mezi nová omezení od té doby patří, že řidiči během ranních a pozdních večerních hodin mohou řidiči vyzvednout jen cestující stejného pohlaví.

V minulých třech letech služba Hitch realizovala kolem miliardy cest s klienty. Didi je z hlediska přepravního objemu největší firmou pro spolujízdu na celém světě.

Mohlo by vás zajímat: Autopilot Uberu srazil ženu, která svým zraněním později podlehla. Je to krize autonomních pilotů?

Diskuze (11) Další článek: Dnes je to CubeSat, zítra vesmírný odpad. Jak dlouho zůstanou tisíce nanosatelitů na oběžné dráze?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,