Čínští astronauti se připravují na sestavování vesmírné stanice Tchien-kung 3. První zásobovací mise byla úspěšná

Aktualizováno 31. května

V sobotu 29. května si Čína na své konto připsala další velký úspěch. Její nákladní loď Tianzhou 2 byla vynesena do vesmíru a hned ten stejný den se připojila k modulu Tchien-che.

Tianzhou 2 na první modul připravované vesmírné stanice Tchien-Kung 3 dopravila pohonné látky a 4,5 tuny zásob. Toto množství by mělo vystačit tříčlenné posádce na dobu cca tří měsíců.


Jak jsme vás již upozornili, Čína chce během následujících měsíců začít dopravovat na oběžnou dráhu moduly a další komponenty své stanice Tchien-kung 3.  A s jejich sestavováním samozřejmě budou pomáhat i lidé.

Pro jednotlivé mise (kterých by mělo proběhnout celkem 11, ovšem zdaleka ne všechny budou pilotované) dosud není k dispozici žádná časová osa. Astronauti se však již pilně připravují.

Podle dostupných informací budou muset během montáže stanice provádět riskantní výstupy do vesmíru v délce trvání až 6 hodin. Jejich výcvik je proto opravdu intenzivní.

Server Space.com uvádí, že astronauti se mj. potápějí ve skafandrech pod vodu a následně v replice Tiangong-3 plní různé pracovní úkoly.

Totožnost členů posádky (nebo více posádek?) je zatím držena pod pokličkou. V nedávné vidoreportáži státní zpravodajské agentury Sin-Chua, věnované právě tréninkovému programu, se nicméně objevila Wang Ja-pching – historicky druhá Číňanka, která se vypravila do kosmu.

Titulní ilustrační foto: Leebrandoncremer, CC BY-SA 4.0

Diskuze (10) Další článek: Novinky Intelu: Úsporný 5GHz procesor, 5G modem a herní bestie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,