Co se na internetu stane během jediné minuty

Co se stane na internetu během jediné minuty? Průměrný Čech stáhne maximálně okolo 60 MB dat, skrze celý internet podle Intelu ale proteče 639 TB dat. A co dál? Podívejte se.

Firmy milují statistiky a my také. Před týdnem jste si mohli přečíst, jak bude vypadat internet v roce 2016 podle Cisca. Kolik tedy přeneseme dat, jestli budeme používat spíše počítač, nebo naopak chytrý mobil a tak dále. Podobné předpovědi jsou docela populární a nikoho ani tak moc nezajímá, jestli jsou pravdivé, za ty čtyři roky si totiž na podobné soudy z roku 2012 vzpomeneme jen stěží.

Své statistiky má i Intel, který jde však ve svých odhadech ještě mnohem dál. Pokud podle Cisca v roce 2016 přesuneme necelé dva zettabajty dat, podle Intelu to bude více než dvojnásobek. Budoucnost je tedy poněkud zamlžená a nejistá.

co se stane behem minuty.png
Co se stane během jedné jediné minuty na internetu podle Intelu

Docela ohromující je však i internetová současnost. Budeme-li se držet jarních odhadů Intelu, co se tak asi stane na webu během pouhých šedesáti sekund? Jistě, pokud znáte populární statistiku Youtube, dobře víte, že se publikuje tuna nového videa, ale co dál?

Na to odpovídá už trošku zaprášená infografika, která si zaslouží připomenutí.

Co se stane na internetu během jediné minuty?

  • Skrze internet se přesune 639 TB dat
  • 135 počítačů se zapojí do zákeřného botnetu
  • Na (anglické) Wikipedii se objeví 6 nových článků
  • 20 lidí přijde o svou elektronickou identitu (krádeže hesel LinkedInu aj.)
  • Pošleme 200 milionů e-mailů
  • Svět se rozroste o 1 300 nových majitelů mobilního telefonu
  • Stáhneme 47 tisíc aplikací (Ale jakých? To zde chybí.)
  • Prohlédneme 20 milionů fotek na Flickru a 3 tisíce jich nahrajeme
  • Twitter se rozroste o 320 dalších účtů
  • Vypustíme do světa >100 tisíc (často zbytečných) tweetů
  • 277 tisíc uživatelů se přihlásí k Facebooku
  • 2 000 000× použijeme Google
  • Zhlédneme 1,3 milionů videí na YouTube a nahrajeme 72 h záznamu
     
  • Aktivujeme přes 625 nových zařízení s Androidem (červen 2012)
  • Zobrazíte 204 stránek na Živě.cz (Netmonitor, květen 2012)

Hodnoty berte s rezervou, jsou to stará data

Podobná čísla je nicméně třeba brát skutečně s rezervou, údaje totiž ne vždy odpovídají skutečnosti. Například na YouTube dnes nahrajeme 72 hodin videa za minutu, původní údaj Intelu však hlásal „jen“ 30. Tato čísla jsou tedy předešvím orientační.

Jelikož se statistika zaměřuje hlavně na Američany, nesmí chybět ani minutový obrat na Amazonu – úctyhodných 83 tisíc dolarů. A stejně úspěšné bude i zámořské internetové rádio Pandora, kterým proteče 61 tisíc hodin muziky. LinkedIn se rozroste o stovku nových uživatelů, zlí jazykové by se ale po událostech minulých dnů mohli ptát, o kolik účtů stejný LinkedIn přijde.

Pokud nakonec opravdu skočíme do roku 2015, počet mobilních zařízení, kam Intel počítá i laptopy, dvojnásobně přesáhne počet všech obyvatel na světě. Během jediné sekundy se ve stejném roce skrze internet přesune pět let videa. Globální vesnice se rozroste na tři miliardy duší a každá z nich každý den do světa vypustí 4 GB dat.

Promění se i společnost

Samotná přenesená data jsou však jen jednou stranou mince. Pokud se internetová komunita zvětší o třetinu, význam internetu opět poskočí, zanikne pár tištěných plátků, web dá práci tisícům dalších lidí a nepochybně se z něj stane běžná civilizační potřeba a předpoklad fungování člověka v moderním státě.

I proto se některé země pomalu začínají ptát, jestli by nemělo být „právo na přístup k internetu“ součástí ústav a základních lidských práv a svobod. K tomu mají v mnohém nakročeny hlavně evropské severské země.

Jiní naopak mírní nadšení a internet i nadále považují pouze za technologii a službu, nikoliv podstatu moderní civilizace. K tomuto táboru se řadí také jeden ze „zakladatelů“ internetu Vint Cerf.

Diskuze (12) Další článek: Firefox by mohl zobrazovat Flash bez nainstalovaného Flash Playeru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,