Apple | Notebooky | MacBook

Co se skrývá uvnitř nového MacBooku Air? Podrobnosti odhalil rozbor

Web iFixit se jako vždy pustil do podrobného zkoumání vnitřností novinek od Applu a jednou z nich je i vylepšený MacBook Air, který po dlouhé době dostal i lepší displej. Novinek a detailů je ale více.

Jako první přišla na řadu klávesnice, kde se potvrdilo, že jde o nejnovější třetí generaci, která už obsahuje opravu proti problémům s prachem, který u starší generace způsoboval třeba i nefunkčnost klávesy.

I tentokrát většina místa v šasi tvoří baterie, která je rozdělená do tří samostatných obdélníkových balení s celkovou kapacitou 49,9 Wh, což je více než například u Surface Laptop 2 (45,2 Wh). Celá základní deska je opravdu miniaturní a ještě mnohem menší, než u MacBooku Pro.

Rozebraný model obsahoval procesor Intel Core i5-8210Y, doplněný operační pamětí LPDDR4 od SK Hynix s kapacitou 8 GB. SSD zajišťuje SanDisk a Thunderbolt 3 řadič je rovněž od Intelu. Kromě Apple T2 a PMIC nebo Touch ID senzoru je na desce i napájecí řadič od Texas Instruments nebo bezpečnostní NFC modul od NXP.

Nový MacBook Air dostal ohodnocení náročnosti opravy 3/10. I když jsou některé komponenty snadno dostupné, například výměna klávesnice vyžaduje kompletní rozebrání a operační paměť je pevná přímo na desce. Takový je ale trend miniaturizace.

Diskuze (7) Další článek: Dobrá zpráva všem: Dlouhověkost nemáme v genech. Držíme ji ve vlastních rukou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,