Covid a home office nakoply prodeje počítačů, teď přišlo vystřízlivění. Ustál to jen Apple

Že se blíží velký problém, naznačuje už řada zpráv z technologické oblasti. Nedávno jsme psali o tom, že výrobci čipů jako Apple, AMD nebo Nvidia snižují objednávky waferů u TSMC, výrobci základních desek významně snížili odhady očekávaných prodejů do konce roku. Tentokrát ale přišla analytická společnost Gartner s čerstvými odhady prodejů počítačů a notebooků za druhé čtvrtletí a je to hodně smutný pohled.

Celkové prodeje počítačů a notebooků za druhé čtvrtletí tohoto roku meziročně klesly o 12,6 %. Až na jednu výjimku, se všem největším výrobcům propadly prodeje – Lenovo, HP, Dell, Acer, Asus i ostatní značky. Nejhorší propady zaznamenává HP, které celosvětově přišlo meziročně o neuvěřitelných 27,5 % prodejů, v samotném USA pak dokonce o 43,5 %.

Klepněte pro větší obrázek

Tou jedinou výjimkou je Apple, kterému se ve druhém čtvrtletí podařilo prodat více MacBooků a počítačů Mac než ve stejném období minulý rok, o 9,3 % více na celkových 6,4 milionu kusů. Z pohledu počtu kusů je ale stále s velkým odstupem až na čtvrtém místě za Dellem, který prodal celkem 13,3 milionu počítačů a notebooků.

Během druhého čtvrtletí se dle odhadů prodalo přibližně 72 milionů kusů počítačů a notebooků, zatímco minulý rok to během stejných tří měsíců bylo 82,4 milionu. Podle Gartneru jde o nejrychlejší propad za posledních devět let.

Diskuze (8) Další článek: Švýcaři jsou nejblíže k nasazení 50Gb/s internetu. Už jej vyzkoušeli naživo v běžné síti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,