ČTÚ: Poskytovatelé nesmí internet omezovat a blokovat

Český telekomunikační úřad vydal sadu obecných pravidel a doporučení, které zásadně promlouvají do diskuse o síťové neutralitě. Omezený internet nesmí být označován jako internet.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přišel se svým vlastním významným příspěvkem do diskuse o takzvané síťové neutralitě. Tuzemský telekomunikační regulátor připravil sadu obecných pravidel a doporučení pro tuzemské poskytovatele internetového připojení, ze kterého vychází jako hlavní sdělení to, že by internet v Česku neměl být omezován a blokován.

Síťová neutralita je pojem, který se objevuje právě s omezováním funkcí a připojení ze strany providerů. Ti by se například mohli rozhodnout, že svým zákazníkům zablokují některé stránky, služby, porty, síťové funkce a podobně. Neutralita naopak hovoří o tom, že by se nic takového dít nemělo a naopak by každý zákazník měl získat funkčně neomezené připojení.

„Oklešťování“ internetu přijde zajímavé zejména mobilním operátorům, kteří pomocí blokování a povolování služeb a funkcí teoreticky mohou stavět vlastní datové balíčky. Zákazníci by si tak teoreticky mohli koupit neomezený balíček určený na přehrávání videa či sociální sítě, zatímco zbytek by pak mohl být omezen a podobně.

Internet bez označení internet

ČTÚ v nově vydaných doporučeních a pravidlech tyto možnosti přímo nezakazuje, ovšem klade jednu zásadní podmínku – ten, kdo nabízí neúplné připojení, musí tuto službu jasně označovat a prezentovat jako službu s omezením a nikoliv jako plnohodnotnou službu s přístupem k internetu. Tato skutečnost by měla být prezentována například v reklamních sděleních, smluvních podmínkách a podobně.

Klepněte pro větší obrázek
ČTÚ mimo jiné mapuje rychlost zdejšího internetu.

Úřad zároveň stanovil několik pravidel, která musí plnohodnotné internetové připojení splňovat. Uživatel musí mít možnost přijímat a vysílat informace a data dle svého výběru, musí mít možnost používat libovolné aplikace, instalovat software dle svého uvážení a volnou ruku má mít také ve výběru hardwaru (poslední 2 položky pouze nesmí při provozu poškozovat síť). Provideři zároveň musí poskytovat smluvně sjednané kvality připojení a vedle podpory IPv4 se má stát standardem také podpora IPv6.

„U služby přístupu k síti internet nesmí být rozlišovány jednotlivé datové toky podle obsahu, služby, aplikace, zařízení, adresy zdroje a cíle určení datového toku za účelem blokování, zpomalení nebo snížení kvality jejich odbavení,“ píše regulátor ve zprávě.

„Za službu k přístupu internet může být označována jen taková služba, u které je využito pouze metod opodstatněného řízení provozu v souladu s těmito pravidly, jinak musí být jednoznačně uvedeno, že se jedná o službu přístupu k internetu s omezením a takové omezení musí být jednoznačně deklarováno a popsáno ve smluvních podmínkách,“ je uvedeno dále.

ČTÚ každopádně zmiňuje i možnost opodstatněných výjimek, které mohou být zavedeny například v případě, že tak rozhodne soud (třeba blokování obsahu a služeb s dětskou pornografií), při přetížení sítě a podobně.

Po personální obměně aktivní český regulátor chce dodržování vydaných pravidel průběžně monitorovat. Zajímavé bude jednoznačně sledovat právě mobilní připojení, které jednak disponuje omezením datového limitu (FUP) a zároveň zdejší operátoři jasně „pokukují“ po v úvodu zmíněných datových balíčcích. Mnozí z nich už mají nakoupené technologie, které právě tento mobilní datový provoz umožňují řídit a rozdělovat.

 

Diskuze (41) Další článek: Samsung ATIV Book 9 pro rok 2014 s výdrží až 14 hodin [CES]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,