CZ.NIC na sklonku roku evidoval 1,33 milionů domén a vydal velkou statistiku

Správce české domény CZ.NIC se na webu pochlubil novou výroční statistikou za rok 2019. Růst počtu českých domén se už před lety zpomalil, v roce 2019 se tedy jejich celkový počet navýšil jen o 6 689 kousků na 1 329 289 domén.

Jen pro srovnání, ještě před deseti lety se jejich počet meziročně zvyšoval i o více než 100 000 domén. Stručně řečeno, ti, kteří po české doméně toužili, ji už mají. A to včetně všech podniků a provozů.

Klepněte pro větší obrázek
Růst počtu českých internetových domén

Zajímavější je tedy pohled na geografické rozložení – fyzická adresa jejich držitelů. Zde s přehledem vládne Praha, následuje Jihomoravský kraj a Středočeský. Přibližně 7 % držitelů pak má své adresy v zemích mimo Českou republiku. Nejčastěji je to Slovensko, Německo a USA.

Klepněte pro větší obrázek
Fyzická adresa držitelů domén

Typický štítek – vlastní jméno – české domény má zpravidla délku zhruba mezi 7 až 12 znaky. Nejvíce pak může dosahovat 63 znaků.  Domény drží 684 tisíc osob, přičemž většina z nich spravuje jen jednu doménu. Více než sto domén spravuje malá skupina 340 držitelů.

Z hlediska webových serverů, pokud na ně doména míří, vládne i nadále s převahou Apache. Následuje NGINX a Microsoft IIS. V případě poštovních serverů Postfix, Exim a Microsoft (Exchange).

Klepněte pro větší obrázek
Na jaké webové servery domény míří nejčastěji

787 tisíc domén chrání DNSSEC, 422 tisíc nabízí vedle IPv4 spojení také IPv6 a v 41 % případů vedou domény na firemní prezentace. Následují zaparkované domény a stránky e-shopů.

Váš názor Další článek: Microsoft vydal aktualizaci pro Windows 7. Opravuje černou tapetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,