Další obří herní akvizice. Take-Two koupí závodní specialisty Codemasters

Sedm týdnů poté, co Microsoft oznámil námluvy se Zenimaxem, majitelem Bethesdy, Arkane, id Softwaru a dalších pěti herních studií, se schyluje k jinému velkému obchodu. Společnost Take-Two Interactive Software podala nabídku na převzetí britských Codemasters.

Zájemce nabízí 485 britských pencí za akcii, z toho 120 v hotovosti a 365 ve vlastních akciích. Akvizici by tak dosáhla hodnoty 729 milionů liber či 956 milionů amerických dolarů, což je o 38,6 % víc, než byla tržní hodnota Codemasters v den podání nabídky. Obchod ještě budou muset schválit akcionáři a příslušné úřady.

Take-Two je jednou z největších videoherních společností světa. Spadají pod ní tři vydavatelství (2K, Private Division a Rockstar Games) a přibližně dvacet vývojářských studií. V minulosti vlastnila také pražskou a brněnskou pobočku 2K Czech, ty ale před třemi lety rozpustila do Hangaru 13, kde pokračuje vývoj série Mafia. Kromě ní pod Take-Two spadají také značky GTA, Borderlands, Bioshock, Red Dead, Max Payne nebo sportovní série NBA 2K, PGA 2G a WWE 2K.

Trailer na Dirt 5, aktuální novinu Codemasters:

Codemasters se specializují na závodní hry. Vyvíjejí série F1, Dirt, Grid, Micro Machines nebo v minulosti Colin McRae Rally. Před rokem firma koupila za 30 milionů dolarů konkurenční Slightly Mad Studios, tvůrce Project Cars nebo Need for Speed: Shift. „Codies“ také drží práva na původně českou značku Operation: Flashpoint.

Převzetí Codemasters bude osmou největší herní akvizicí historie. Na Wikipedii je k tomu hezký přehled. Zatím se nic nevyrovnalo tomu, když v roce 2016 čínský Tencent za 8,6 miliardy dolarů koupil 81,4% podíl ve finském Supercellu. Ten vyvíjí mobilní hity Clash of Clans a Clash Royale.

Diskuze (1) Další článek: Google Drive se možná naučí šifrovat. Napovídá tomu kód mobilní aplikace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,