Emoji | Unicode | May 2019 Update

Další várka nových emoji: Těšte se na falafel 🧆 či skunka 🦨. Windows už je mají, ale do telefonů přijdou až na podzim

Jako každý rok, i letos nás čekají společně s novými verzemi systémů i nová emoji. Těch je na 59 a patří mezi ně například falafel 🧆, skunk 🦨. Windows 10 jsou napřed a obsahují je již od květnové aktualizace, na Android ale přijdou až ve verzi Q a na iOS společně s verzí 13.

Mezi další zástupce nových emoji patří například zívající obličej, vafle, parašutista či třeba česnek a máslo. A pokud máte nejnovější Windows 10 s nainstalovaným May 2019 Update, uvidíte je i přímo zde: 🥱🧇🪂🧄🧈🧊🦩🦻👨‍🦽👩‍🦼👩‍🦽👩‍🦽🧎‍♂️. Na mobilních platformách si ale budeme muset počkat na podzim na vydání Androidu Q a iOS 13.

6c7a4855-ad2e-4d85-b0b9-f58e6c040e7a 
Tohle jsou všechny nové emoji, které přijdou na Android.

Nová emoji tak umožní vyjádřit věci, které doposud nebyly možné. Tedy za předpokladu, že správný znak najdete. Tou naštěstí již napomáhají samy systémy – na Windows je možné po vyvolání emoji panelu zkratkou Win + . (tečka) začít vyhledávat i v češtině, na Androidu i iOS často znaky nabízí přímo klávesnice po napsání slova.

Některé znaky jsou matoucí

U některých znaků ale není určeno pohlaví, jako je například příslušník/ce policie. Google tak v základu použije ve své klávesnici Gboard genderově neutrální variantu. Uživatel si ale bude moci stále dlouhým stiskem ikony vybrat, zda chce místo toho poslat ženu či muže.

76cd2c77-c9ed-4606-bc1b-8ea5add2334e 
Některá provedení emoji se ale zásadně liší významem. (zdroj: Emojipedia)

U některých nových znaků se ale dostáváme ke klasickému problému, kdy jednotlivé= znaky vypadají na různých platformách odlišně. Například nové emoji klečícího muže 🧎‍♂️ vypadá u Googlu jako žádost o ruku, na všech dalších platformách ale vypadá zcela jinak. Verze ale ještě nemusí být finální a tak se snad dočkáme opravy. Podobnými přešlapy byl v minulosti znám hlavně Samsung, který ale většinu emoji již překreslil.

Jak je to s těmi emoji? Jsou k něčemu?

Diskuze (6) Další článek: Genetická modifikace rostlin zlepšila jejich schopnost ukládat uhlík

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,