Daniel Suchý: Jak jsem se stal vývojářem v PayPalu

Český programátor Daniel Suchý bude od podzimu pracoval v Silicon Valley jako programátor v PayPalu. Zde jsou jeho zkušenosti z přijímacího procesu.

Řadu českých vývojářů v předních technologických společnostech v Silicon Valley rozšiřuje další Čech. Mladý programátor Daniel Suchý se letos na podzim přesune do Kalifornie, kde bude pracovat v společnosti PayPal na pozici FE Software Developer. „Inspirovaly mě úspěšné příběhy lidí typu Jakuba Vrány, Stanislava Basovníka (oba pracují ve Facebooku) či Filipa Šanty a rozhodl jsem se, že do Valley chci také,“ říká Suchý.

Daniel Suchý prošel nejenom výběrovým řízením pro světového internetového platebního giganta, ale zkoušel to také u Facebooku. „Rád bych se podělil o to, jak moje cesta do Silicon Valley probíhala a hlavně bych rád povzbudil ostatní, aby si šli za svými sny,“ vzkazuje Suchý.

Česká posila PayPalu v současné době působí jako vývojář ve společnosti Orchitech Solutions. „Zde jsem velice spokojený a oznámit tuto novinku pro mě nebylo jednoduché. Nakonec mě ale velmi potěšilo, že mi šéf k úspěchu pogratuloval.“

Přesné počty českých programátorů působících ve Valley neexistují. Aleš Holeček ale například vede vývoj Windows v Microsoftu a ve svém členu o několika stovkách lidí údajně několik zdejších rodáků zaměstnává. V Americe zároveň působí několik českých startupů a společností a mladé týmy tam na zkušenou vysílá například CzechAccelerator.

Zde je text Daniela Suchého s jeho zkušenostmi.

Daniel Suchý: Jak jsem se stal vývojářem v PayPalu

První myšlenka o tom, že bych pracoval v Kalifornii, přišla někdy začátkem roku 2012. Po sepsání všech pro a proti mně to přišlo jako velice dobrý nápad a krátce jsem se tomu všemu věnoval. Nicméně skutečně seriózně jsem s hledáním začal až někdy v půlce listopadu. To už jsem měl totiž za sebou třítýdenní dovolenou ve Spojených státech a po příjemném šestidenním pobytu v San Franciscu jsme si s mojí americkou přítelkyní definitivně potvrdili, že tam chceme žít.

Klepněte pro větší obrázek
Šel jsem do toho. Daniel Suchý.

Věděl jsem, že jestli chci zvýšit své šance na úspěch, tak kromě kvalitního životopisu potřebuji také důkladně pochopit všechny fáze typického interview procesu softwarových firem v Silicon Valley a být na ně maximálně připravený. Velice proto doporučuji k přečtení knihy The Google Resume, Programming Interviews Exposed a Cracking The Coding Interview. Kromě těchto 3 svazků doporučuji také servery careercup.com, glassdoor.com a quora.com, kde se dá najít spousta otázek z pohovorů do různých firem. A poměrně často jsou k dispozici i odpovědi.

Hledání

Práci jsem hledal převážně na serveru indeed.com, který agreguje servery s nabídkami práce a je tam toho skutečně hodně. Když jsem se tomu začal v listopadu pořádně věnovat, měl jsem od menších a středních firem poměrně dost reakcí typu, že mám dobré zkušenosti a dovednosti a zda mohu legálně pracovat ve Státech. Když jsem jim řekl, že zatím ne, sdělili mi, že se brzy ozvou. To mně jenom utvrdilo v tom, že bude lepší oslovovat spíše větší firmy, které si mohou dovolit svým zaměstnancům ze zahraničí zaplatit vízum typu H-1B (viz také článek o Obamových plánech na zavádění víz pro startupy).

Rozhodl jsem se proto napsat (kromě jiného) i do PayPalu. U něho mě zaujaly zajímavé produkty, používané technologie a také to, že tam již pár měsíců pracuje Douglas Crockford, což je jeden z nejznámějších lidí na světě okolo JavaScriptu. Mezitím mě ještě oslovila milá paní personalistka z Facebooku, která mě našla pomocí LinkedIn. Protože mi i Facebook přijde jako velice úspěšná firma, tak jsem se začal připravovat i na jejich pohovory.

Pohovory

V PayPalu jsem měl můj první pohovor s jedním velice milým manažerem, se kterým jsem si dobře rozuměl. Povídali jsme si asi 45 minut o mé osobě a PayPalu a po skončení hovoru jsem měl ještě o to větší chuť tam pracovat. Pár dní na to jsem od nich dostal zadání malého projektu, který jsem měl naprogramovat. Chtěli si na něm ověřit mé znalosti a také to, zda dokážu psát kvalitní kód. Hotový projekt jsem jim poslal druhý den. Líbil se jim a ocenili také rychlost.

Poté už jsem se rozhodl, že PayPal pro mě bude ideální volba. Kromě zajímavých produktů mě zaujali také sympatičtí (budoucí) kolegové a rovněž již zmiňovaný JavaScript, kterému se tam budu moci mnohem více věnovat.

Pár dní poté jsem měl rozhovor s personalistkou téže společnosti, která mi následně zorganizovala 4 pohovory přes Skype v jeden den. Každý trval zhruba 50 minut a pokaždé byl s jiným člověkem. Dostal jsem hodně otázek ohledně HTML5, CSS3, JavaScriptu a dalších věcí, probírali jsme můj kód ze zadaného projektu, a také jsem před nimi musel programovat v online editoru collabedit.com. Bylo to docela náročné, ale po skončení všech 4 kol jsem z toho měl velice dobrý pocit.

Přesné znění zadaných programátorských úkolů není možné specifikovat, šlo nicméně především o využití technologií HTML5, CSS3 a JavaScript. Při real-time kódování se pak používal JavaScript.

Dva dny na to mi přišel e-mail s pozitivní zpětnou vazbou a informací, že už se pracuje na určitých administrativních záležitostech. Ten samý den jsem měl ještě můj první technický pohovor s Facebookem, na který jsem se lehce připravoval, ale nevěnoval jsem tomu zdaleka tolik času, kolik je potřeba. Zadaný problém jsem sice vyřešil za asi 5 minut. Poté jsem měl najít efektivnější řešení, které jsem sice nakonec našel, ale na další rozhovory už nedošlo. V té době už mi to každopádně bylo celkem jedno, protože jsem chtěl do PayPalu a tušil jsem, že je to na velmi dobré cestě.

Mimochodem, před rokem bylo potřeba projít u Facebooku třemi koly předtím, než vám zaplatili výlet do Kalifornie na další čtyři kola pohovorů. Teď vám pro zaplacení cesty a dalších věcí stačí dobře zaskórovat v prvním kole. Ze své zkušenosti můžu říct, že připravovat se na otázky do Facebooku je asi tak stejně náročné, jako naučit se na bakalářské státnice na nějaké IT fakultě (nejsem jediný, kdo si to myslí).

Po několika dnech čekání jsem dostal od PayPalu nabídku práce, kterou jsem rád přijal. V následujících měsících mě čeká získání víza, stěhování do Silicon Valley a nová kapitola mého života.

Diskuze (10) Další článek: Intel představil nové Atomy pro Android. Mají konečně zaútočit na ARM

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,