Datové schránky dostanou nový design. Kvůli aktualizaci ale dva dny nepojedou

O nastávajícím víkendu 19. a 20. ledna dojde k plánovanému výpadku datových schránek. Systém bude odstaven za účelem implementace provázání s elektronickými občanskými průkazy a nového designu služby.

Do datových schránek se bude nově možné přihlašovat prostřednictvím elektronického občanského průkazu s čipem. Potřeba k tomu bude hardwarová čtečka. Pochopitelně ale zůstane zachována i dosavadní možnost přihlašování prostřednictvím ID a hesla, novinkou je odstranění ověřování textovým kódem CAPTCHA.

Daleko zásadnější změnou bude modernizace vzhledu. Ten bude sladěn se vzhledem Portálu občana a Portálu veřejné správy. Sjednotit by se tím měla nejen grafická stránka, ale také způsob ovládání. „Do budoucna lze očekávat použití tohoto jednotného designového systému i v rámci dalších centrálních služeb eGovernmentu,“ uvádí Ministerstvo vnitra v oficiální zprávě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nová podoba datových schránek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stávající podoba datových schránek

Nové rozhraní bude dále plně připraveno pro použití na mobilních telefonech a přibude i několik užitečných funkcí. Například bude možné vytvořit obsah datové zprávy prostým napsáním či vložením textu, odpadne tak nutnost v každém případě přikládat zprávu v samostatném PDF souboru.

Cílem je zapojit více běžných občanů

Jak zaznělo na dnešní tiskové konferenci, datové schránky již fungují 10 let a za tu dobu jimi bylo odesláno více než 600 milionů datových zpráv. Z velké části šlo o komunikaci mezi státními orgány navzájem nebo státu s firmami. S občany si stát vyměnil jen desetinu ze všech zpráv, ale tento poměr by se měl zvyšovat.

„Portál občana bude jakousi elektronickou obdobou úřadu, datová schránka komunikačním nástrojem občana a eObčanka klíčem, kterým se každý k těmto službám dostane,“ popsal svou představu blízké budoucnosti ministr vnitra Jan Hamáček.

Diskuze (15) Další článek: Čistič moře nejenže nefunguje, ale navíc se láme

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,