Dell a Lenovo chtějí koupit serverovou divizi IBM

Jednání o prodeji x86 serverů IBM jsou opět v plném proudu. Nyní už nemá zájem pouze Lenovo, ale přidal se také Dell. Co to pro všechny 3 společnosti znamená?

Společnost IBM opět jedná s několika potenciálními kupci o prodeji divize s x86 servery (tedy stroji běžícími na čipech od Intelu a AMD). Podle informací deníku The Wall Street Journal jsou největšími zájemci firmy Lenovo a Dell. S Lenovem už přitom IBM před několika měsíci o stejném obchodu jednala, vše ale zkrachovalo na vysoké požadované částce.

Lenovo v původním vyjednávání bylo ochotné za x86 servery od IBM zaplatit 2,5 miliardy dolarů, nabízející ale trval na částce kolem 4 miliardy dolarů. Nyní je možné, že cena skutečně klesne níže. „To, že původní informace o vyjednávání unikla na veřejnost, IBM nadělalo poměrně velké problémy,“ popisuje zdroj Connect.cz obeznámený se situací. „Už tak propadající se byznys se posunul dolů ještě více, zákazníci logicky nechtějí kupovat servery od někoho, kdo už je brzy nemusí vůbec prodávat.“

IBM sice tržby serverové divize samostatně oficiálně neuvádí, podle odhadů ale v roce 2012 činily necelých 5 miliard dolarů. Čísla už ale šestý kvartál po sobě padají, naposledy meziročně o 18 procent.

IBM jde jinam

X86 servery zároveň představují poměrně komoditní zboží s nízkou marží, což sráží celkové výsledky IBM dolů. Podobnou situaci je možné pozorovat také u Oraclu, který se snaží x86 byznys získaný odkupem Sun Microsystems upozadit, nové sofistikovanější stroje Exa mu ale ještě poklesy nevrací. IBM je na tom podobně – firma se nechce zbavit hardwaru úplně a stále plánuje vyvíjet stroje s vlastními čipy Power, kde pracuje s mnohem větší marží.

Klepněte pro větší obrázek
Stroje postavené na vlastních čipech Power si chce IBM nechat. Zapadají do cloudu a mají vyšší marži.

Big Blue se transformuje do společnosti postavené na IT službách, softwaru a cloudu a zaměřuje se tak na oblasti, kde jsou marže mnohem vyšší. Prodej serverové x86 sekce by mohl celkové zisky zvednout.

Pro IBM začíná být velice zajímavý zejména cloud, do kterého v posledních měsících výrazně investuje. Společnost v loňském roce za 2 miliardy dolarů koupila společnost SoftLayer, na které chce stavět další cloudovou budoucnost. Letos byla například oznámena investice 1,2 miliardy dolarů do expanze v datových centrech. IBM by jich v letošním roce měla přidat 15 a celkově tak rozšířit počty na 40. Společnost vedle toho investuje miliardu dolarů do podpory Linuxu, open source a otevřeného cloudového systému OpenStack.

Pro Lenovo by odkup serverové divize IBM znamenal posílení nutné diverzifikace portfolia. Čínská společnost už se nesnaží žít pouze z nestabilního a klesajícího trhu s osobními počítači (které Číňané rovněž koupili od IBM) a rozšiřuje se také do dalších oblastí. Firma se stala čínskou dvojkou na trhu s chytrými telefony a globálně chce vyrůst právě v serverech. I proto v loňském roce uzavřela spolupráci se storage obrem EMC. „Dlouhodobým plánem je získat jednu z vedoucích pozic na serverovém trhu,“ řekl už dříve pro Connect.cz viceprezident Lenova Vincent Fauquenot.

Odkupem byznysu od IBM by Lenovo získalo celosvětově druhou pozici v prodeji serverů. Trhu, na kterém se ročně prodá zboží za zhruba 50 miliard dolarů, s 28procentním podílem vévodí HP, IBM je však s 23 procenty druhé. Třetí Dell pak má 16 procent.

Stále agresivní Dell

A právě Dell se o servery IBM zajímá také. I on se totiž snaží zbavit závislosti na počítačích a větší budoucnost přikládá byznysu kolem datových center a cloudů. To je ostatně důvod toho, proč se společnost za 25 miliard dolarů stáhla z burzy – chce mít na obrat klid.

„Pro nás by měl tento obchod hlavně 2 výhody,“ popisuje dobře informací zdroj Connect.cz z Dellu. „Jednak bychom mohli z prodeje více serverů získat více peněz pro další obrat firmy a zároveň to zapadá do agresivních plánů vedení.“

Jak už jsme dříve popisovali, Dell chce být po odchodu z burzy obchodně velice agresivní. Jelikož se nemusí u akcionářů zodpovídat z nízké marže, může prodávat počítače za velice nízkou cenu, díky tomu získat zpět tržní podíl a poté těžit z navázaného prodeje serverového hardwaru, softwaru a služeb. Díky serverové divizi IBM by Dell získal významné tržní postavení a mohl by dál hrát cenovou hru a obsazovat trh.

Diskuze (3) Další článek: Čeští surfaři e-knihám moc nepropadli a nejraději je čtou na notebooku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,