Dell reaguje na fenomén a nabízí „krabici vše v jednom“

Dodat krabici a nic neřešit. HP, Oracle, IBM, Cisco a nyní také Dell věří, že zákazníci nechtějí svá datová centra stavět po kouscích, ale díky jejich integrovaným systémům.

Proměňující se Dell míří na obří otevírající se trh. Společnost navazuje na konkurenci a přichází s vlastním kompletním systémem do datových center. Stejně jako Oracle, IBM, HP či Cisco nyní nabízí jednu „krabici“, kterou je možné si koupit namísto jednotlivých součástí a prakticky okamžitě jí začít provozovat. Pro Dell, který se postupně přesouvá od výroby a prodeje klasických počítačů do datových center, je to výsledek řady akvizic uskutečněných v uplynulých měsících.

„Dnes už firmy často nechtějí a nehledají samotný hardware, ale požadují služby a hotová řešení,“ vysvětluje v rozhovoru pro Connect.cz Ed English, jeden z ředitelů Dellu pro Evropu, Blízký východ a Afriku. „To je to, co se teď nejvíce řeší.“ Výrobci serverů a dalších komponent do datových center se proto snaží dodávat kompletní systémy kombinující v sobě všechny technologie – od samotných serverů, přes úložné systémy, bezpečnostní prvky, síťový hardware až po software, který toto všechno zvládne ovládat a spravovat.

Firmy si tak namísto toho, aby musely jednotlivé části datových center nakupovat od různých firem a uvádět vše složitě do provozu, mohou koupit vše v jednom balení a s jednou ovládací vrstvou. Nasazení jednoho systému tak může namísto až několika měsíců zabrat pouze několik hodin až dnů. Dodavatelé se tomu začínají rychle přizpůsobovat. Proto například HP koupilo firmy jako 3Com nebo 3PAR, Oracle zase Sun Microsystems a Dell investoval do Compellentu, SonicWall, Force10 a dalších.

Trh se stovkami miliard dolarů a fenomén IT průmyslu

Pro serverové společnosti tento trend sjednocování znamená mimo jiné to, že nemusí přenechávat jiné oblasti dalším výrobců. Už do datových center nemusí dodávat pouze servery a síťové a úložné technologie přenechávat někomu jinému, ale mohou vše dodat sami a získat tak více peněz. Trh s takzvanými konvergovanými systémy podle všeho postupně roste. Podle průzkumu skupiny Wikibon už v loňském roce dosahoval velikost 323 miliard dolarů a do roku 2017 by toto číslo mělo narůst až na 402 miliard dolarů. „Konvergovaná infrastruktura je fenomén celého IT průmyslu,“ věří English.

Klepněte pro větší obrázek
Konvergovaná infrastruktura je fenomén IT průmyslu. Ed English z Dellu.

Dell chce být součástí této hry. Firma už zhruba před rokem vypustila do světa sérii sjednocených systémů vStart, nyní ale přichází s vyšší úrovní nazvanou Active Infrastructure. Její vlajkovou lodí je aktuálně Active System 800 a kromě dvanácté generace serverů Dell PowerEdge v sobě kombinuje také úložné systémy EqualLogic a akvizicí získané síťové prvky Force10 Networks. Součástí je také nový I/O modul a vše ovládá správcovský software Active System Manager.

Pointou podobných systémů nicméně má být především to, že by zákazníkům v podstatě mělo být jedno, co dodanou „krabici“ pohání. Jak už zmiňoval Ed English, podstatou je dodat systém, který se zapojí a dělá to, co má. Dell proto v rámci AC800 nabízí přednastavené a otestované konfigurace pro různé typy úloh – bednu plnou technologií je tak možné zakoupit například upravenou pro účely provozování virtuálních desktopů (VDI), stavbu privátního cloudu nebo provozování nejnovějšího Exchange serveru.

Dell se současným produktem podle analytiků a samotných zástupců společnosti míří především do sféry menších a středních podniků, díky čemuž by si měl najít pohodlný prostor mezi konkurencí. „HP a jeho Blade System Matrix je komplexní, ale drahá a někdy ne vždy úplně dobře spolupracující technologie,“ poukazuje English na konkurenční produkty, „a UCS od Cisca je zase neflexibilní a nekompletní.“ Cisco ve svém konvergovaném systému dokáže nabídnout například vlastní servery a vyspělé síťové technologie, nicméně nemá vlastní storage a musí je tak dodávat se svými partnery NetApp a EMC.

Zatímco s produkty od HP a Cisca se Dell podle analytiků nejspíše v rámci konkurenčního boje potkávat bude, s dalšími dvěma rivaly – IBM a Oraclem – nejspíše vůbec. „IBM PureSystems a řada Exa od Oraclu jsou hodně high-end,“ souhlasí English.

Nebude to neprodejné

Jenže zatímco největší společnosti se učí jednotné systémy kupovat a nasazovat rychleji, SMB oblast často tak daleko není. Značná část těchto zákazníků výhodám konsolidace hardwaru ještě příliš nevěří a Dell tak bude muset zákazníky přesvědčovat a „vzdělávat“, zvláště pak v zemích jako je Česká republika, kde jsou IT oddělení často konzervativní. „V Česku to určitě nebude neprodejné, ale je to výzva,“ tvrdí Ondřej Bačina z české pobočky Dellu. Bačina, stejně jako celý Dell, v tzv. complete stack věří a celý vývoj trhu už dříve přirovnal k rozdílu mezi stavěním vlastní Hi-Fi soustavy a ekosystému kolem iPodu. „Konvergované systémy budou kanibalizovat současný byznys, ale zároveň rozšíří možnosti,“ doplňuje English.

Klepněte pro větší obrázek
Nákupy Dellu v jednom balení. Active System 800.

Dell věří tomu, že zákazníky, kteří nechtějí vše stavět na produktech jedné společnosti, zaujme svojí otevřeností. V AC800 je možné vyměnit prakticky jakékoliv komponenty tak, aby vše společně fungovalo. Například je možné vyměnit síťové technologie Force10 za technologie od Cisca nebo Juniper Networks. Software Active System Manager navíc umožňuje ovládat nejenom všechny hardwarové součásti, ale také software na AC800 provozovaný, třeba databázi SAP HANA či Microsoft SQL. Softwarový ovládací nástroje ale bude, na rozdíl od hardwaru, v Evropě dostupný až začátkem příštího roku.

Zástupci stále ještě především počítačové společnosti zároveň poukazují na různé výkonnostní testy, ve kterých jejich systém předčí ty konkurenční. Active System 800 bude využívat třeba technologii, která umožní sadu flash zařízení zobrazit jako jeden paměťový pool (Fluid Cache). Avšak to, že by flash paměti měly kompletně nahradit jiné technologie, není podle Dellu prozatím reálné. „Budoucností jsou vícevrstvé databáze,“ říká English. „Paměti mohou tvořit horní vrstvu a klasické pevné disky se posunou o úroveň níže.“ Oficiální dokumenty Dellu označují AC800 za výkonnější a efektivnější, než produkty od HP, Cisca a Hitachi.

Integrovaná novinka od Dellu nabízí dvě verze. Jedna je přímo nastavený, otestovaný a připravený produkt a druhá se nazývá Active Systém Architectures a má sloužit jako platforma s plány pro budování konvergované infrastruktury z různých částí. Dell tak nabízí alternativu pro produkty od Cisca (FlexPod), EMC a dalších.

Více peněz za privátní cloudy

I když je AC800 možné zakoupit jako „krabici pro VDI nebo provozování firemních aplikací“, velkou roli by mohl sehrát také v budování privátních cloudů. „Nejvíce se sice mluví o veřejném cloudu a jeho funkcích a možnostech, ale více peněz se utrácí v tom privátním,“ říká Ed English. Virtuální desktopy se rovněž jeví zajímavě. Tento trh je stále vyspělejší a roste a Dell kromě infrastruktury v datových centrech díky akvizici Wyse Technology může zákazníkům prodávat i tenké klienty.

Celá integrovaná infrastruktura se v Dellu budoucnu bude rozšiřovat. Firma se aktuálně mimo jiné pozorně dívá na softwarově definované sítě (SDN), které by trh mohly výrazně proměnit. „SDN bude narušitel, kompletně změní datová centra,“ tvrdí English. „V Dellu tuto oblast rozhodně podporujeme.“

Legendární americká společnost se chce od výroby počítačů přesunout do datových center ke službám a produktům s vyšší marží. Servery, storage, sítě a další položky nicméně stále tvoří menší část jejích celkových příjmů. V posledním čtvrtletí firma z této oblasti vygenerovala příjem 2 miliardy dolarů z celkových 15,7 miliard dolarů. Také s osobními počítači se Dell nicméně přesouvá od produktů s nejnižší marží k těm dražším. Tato strategie se, mimo několika dalších faktorů, projevuje na postupné ztrátě podílu na trhu.

Diskuze (2) Další článek: Google představil mobilní novinky: tři nové Nexusy a Android 4.2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,