Dementováno: Apple chce zrušit nákup a stahování hudby. Dál už budeme pouze streamovat

Aktualizace: Ačkoli se Apple k podobným informačním únikům zpravidla nevyjadřuje, tentokrát tak učinil, a to z důvodu, aby zprávu dementoval. Firma prý nemá nic takového v dohledné době v úmyslu.


Apple byl jednou z prvních firem, která odstartovala spolu s revolučním iPodem éru nakupování a stahování hudby přes internet. V té době totiž internetu vládlo nelegální stahování a nahrávací studia a vlastníci licencí neměli pořádné konkurenční řešení. Tato éra se ale už po takřka 15 letech pomalu blíží ke konci.

Dle informací webu Digital Music News totiž interní plány Applu počítají s tím, že začátkem roku 2019 dojde k vypnutí možnosti nakupování a stahování hudby přes iTunes Store. Důvodem je pochopitelně popularita streamování hudby, kterou Apple řeší přes Apple Music.

Stále více lidí si totiž platí pravidelný paušál, za který mají přístup ke kompletní nabídce všech písní, byť je nemohou koupit a tedy vlastnit pro následný „poslech zdarma“. V rámci přechodu bude Apple nabízet klasické tříměsíční vyzkoušení zdarma, kde už bude rovněž připravená vaše oblíbená hudba. Zároveň ale bude vaše původní sbírka připravena ke klasickému stažení.

Tržní podíl stahování placených skladeb velmi rychle klesá právě na úkor streamovacích platforem, které nabízí řada největších technologických společností. Největší a stále samostatnou platformou ale zůstává Spotify, přičemž je otázkou, jak si poradí s tímto byznys modelem do budoucna. Velké společnosti totiž mohou velmi snadno tlačit na nižší cenu (viz například Amazon), protože to pro ně obvykle není jediný zdroj příjmů. Pro Spotify je to ale hlavní zdroj peněz a tak bude muset pravděpodobně vymyslet nový způsob, jak si pozici udržet.

Google nedávno představil rodinné předplatné Hudby Play i v Česku:

Váš názor Další článek: Co je to litecoin

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,