Časopis Computer

Der eiserne König. Recenze počítače Siemens-Nixdorf PCE-5S #Computer25

Slavíme 25 let časopisu Computer a připomínáme si rok 1994 archivním článkem.

Už jsme si zvykli na miniaturizaci Pentií i pracovních stanic do tenkých vodorovných krabiček; když se v redakci objevila monstrózní věž s názvem Siemens-Nixdorf PCE-5S, stala se okamžitě středem všeobecné pozornosti. Není divu – počítač má rozměry 610 × 230 × 680 cm – do takovéto krabice se dnes vejdou tři obyčejné počítače a ještě zbude místo na malé dítě. Rozměry stroje nejsou voleny náhodně ani na efekt – jedná se o nesmírně robustně vystavěnou serverovou věž s extrémními možnostmi rozšíření.

Konig.jpg

Bez úzkého hrdla

Procesor Pentium je v současné době závodním koněm počítačů PC, za kterým je zapřažen hodně pomalý kočár. Jeho možný výkon zpravidla nestíhají plnit sběrnice, pevné disky, o software už vůbec nemluvě.

Siemens-Nixdorf se pokusil v PCE-5S maximálně pozvednout „to ostatní“ – sběrnicový systém je EISA (33 MB/s) a na základní desce jsou dvě rozhraní FAST SCSI-2 (9.4 N/B/s), o ethernetovém čipu nemluvě. Pevný gigabajtový disk od IBM s půlmegabajtovou cache je díky tomu extrémně rychlý (teoretický limit pod DOSem je oněch 9,4 N/B/s), takže přechod na swapovací režim je detekovatelný spíše hlasitějším vrněním disku nežli zpomalením aplikace.

Počítač je vybaven minimálně 16 MB RAM – pokud na to máte, můžete do lánu volných patic nastrkat půl gigabajtu (!) této paměti. Síťová karta je pochopitelně 32bitová, jak už jinak u serveru nemůže být. Odpustíme-li si zatím grafiku, těžko bychom mohli najít rychlejší řešení v přenosu dat a souborů.

Doplněno grafickým hurikánem

Standardní grafická karta, dodávaná s počítačem, je poměrně jednoduchá a nevýkonná vzhledem k tomu, že stroj je koncipován hlavně jako server. Firma PIV Grafnet, která nám stroj zapůjčila, jej však vybavila velmi výkonnou grafickou kartou PECAD Hurrican, jejíž samostatná recenze je v DTP příloze tohoto Computeru. Ta už hovoří se Siemensem jako rovný s rovným – díky procesoru Weitek Power 9000 „natočí“ v CADovském Wintachu dvě stě bodů, v čemž ji předstihnou pouze dvě-tři další karty na světě, a to je ještě obvykle zapotřebí sběrnicový systém PCI.

Spolehlivost ano, kompatibilita podle SNI

O spolehlivosti věže není potřeba příliš polemizovat. Přes náročné zkoušení se nevyskytovaly náhodné či nevysvětlitelné pády počítače, a díky 64bitovým informačním dálnicím se nevyskytují ani melancholické prodlevy počítače. Uživatel náročného CAD nebo DTP systému se může při práci spolehnout, že mu systém nebude padat ani tehdy, když se pokusí vyrazit z aplikace maximum.

Problematická je na druhé straně kompatibilita stroje. Základní deska ani BIOS není navržena pro všelijaké experimentování a pro bezproblémové fungování s čímkoli, co se alespoň vzdáleně podobá přídavné kartě. Přestože jsme na něm nakonec zprovoznili většinu testovaných periferií a adaptérů, nebyla půldenní zkoušení a technické konzultace s prodejcem výjimkami. Pokud byste proto stroj pořizovali, silně doporučujeme veškerou konfiguraci předjednat předem a nechat si udělat dodávku „na klíč".

Mimořádná bezpečnostní zařízení

Spíše pro server jsou určena mimořádná bezpečnostní opatření. Při zapínání můžete přinutit lupiče (přejete-li si to), aby prošel třístupňovým testem – jednak počítač nespustí, jednak nenastartuje systém a jednak nenapíše na klávesnici ani znak. Další bezpečnost úzce souvisí se spolehlivostí – speciální detekce paměťových chyb, okamžité vyřazení chybného paměťového bloku z činnosti, kontrola parity v cache druhé úrovně, voliteln= je bateriové zálohování a zrcadlení disků.

Připlatíte-li si, máte práci bez nervů

Pochopitelně od koupě může odrazovat cena, zhruba o třetinu vyšší než u noname konkurence. Kupujete však grafickou stanici jedné z největších světových značek a prakticky nejvyšší dosažitelné výkonnosti (ve třídě PC/Pentium s daným kmitočtem) s luxusním prostorem pro rozšíření. Výtečná spolehlivost stroje, odborná dealerská síť a dobré zázemí od distributora (bitcon Praha) také stojí za to: počítač této třídy může být centrem vaší projekční kanceláře nebo DTP studia bez toho, že byste si vždy ráno házeli korunou: naskočí nebo nenaskočí?

Infobox

  • Produkt: Siemens-Nixdorf PCE-5S, Pentium 60 MHz, 16 MB RAM, 2×FAST SCSI-2, 1.05 GB HDD IBM, onboard Ethernet, grafika Pecad Hurrican 2MB VRAM, 1 MB 1PRAM, Weitek Power 90001
  • Zapůjčeno od: PMGrafnet s.r.o. Brno
  • Výrobce: Siemens-Nixdorf Informationssysteme AG Deutchland
  • Cena:  279 900 Kč bez DPH
  • Telefon: 05-4321 0217

Časopis Computer slaví 25 let od založení. Úplně první číslo jsme nechali vytisknout znovu a přibalili k aktuálnímu květnovému vydání. K tomu jsme se rozhodli na Živě vydat několik dalších článků z nejstarších vydání.

Časopis Computer

V Computeru každý měsíc najdete nejdůležitější informace ze světa počítačů, technologií a internetu. Dva důkladné srovnávací testy odhalí a ocení ty nejlepší produkty na trhu. Praktické tipy a triky vyřeší nejčastější problémy s počítači i telefony. Podrobné návody a tipy vám pomohou využít technologie v každodenním životě.

001.jpg

Časopis za nejvýhodnější cenu získáte na iKiosku. Můžete si vybrat mezi tištěnou a elektronickou verzí.

Doporučujeme také speciální vydání Nejlepší návody, tipy a aplikace pro mobily. Jak si s Androidem usnadnit život.

Diskuze (10) Další článek: Sonda InSight zatím úspěšná z poloviny: SEIS zaznamenal marsotřesení, krtek narazil

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,