Dezinformace působí zcela konkrétní škodu. Alex Jones zaplatí obětem pomluv skoro miliardu dolarů

Lhát se nemá. I tak by se dalo interpretovat rozhodnutí amerického soudu o konspiračním teoretikovi Alexi Jonesovi, který bude muset zaplatit skoro miliardu dolarů odškodného. Šířil totiž dezinformace o masakru na základní škole Sandy Hook v Connecticutu. Dvacetiletý útočník tam v roce 2012 zastřelil 26 lidí. Dvacet z nich byly děti ve věku 6–7 let.

Jones šířil vyvrácené lži, mj. že během incidentu nikdo nezemřel a že šlo o sehrané divadlo s najatými herci a herečkami. V reakci na toto tvrzení mu YouTube v roce 2018 smazal video. Osm rodin obětí a agent FBI na Jonese v témže roce podali žalobu kvůli pomluvě.

Leonard Pozner, jeden ze žalujících pozůstalých, v důsledku Jonesových tvrzení obdržel několik výhružek smrtí. Jones o něm tvrdil, že je to profesionální herec. Soudu měl na základě žalob dodat požadované materiály a svědky či svědkyně. Protože tak neučinil, byla mu vyměřena pokuta ve výši 100 tisíc dolarů za pohrdání soudem. Letos v březnu nabídl každému ze žalujících vyrovnání ve výši 120 tisíc dolarů na osobu.

Jenže žalující požadovali aspoň 550 milionů dolarů, protože kvůli lžím šířeným jím a jeho weby byly rodiny pozůstalých obtěžovány, sledovány nebo jim bylo vyhrožováno. Po čtyřech letech soudní řízení skončilo a Jones musí žalujícím zaplatit 965 milionů dolarů odškodného, informuje agentura AP.

Dezinformace Jones šířil rovněž prostřednictvím svého krajně pravicového konspiračního webu Infowars, který na sklonku minulého milénia založil se svou manželkou. I na něj žaloby mířily. Jones se vynesení verdiktu nezúčastnil, přes Infowars jej však okomentoval s tím, že je všechno vymyšlené. Během jiného soudního řízení v srpnu v Texasu přitom řekl, že k útoku se stoprocentně došlo.

Kolik peněz bude obětem Jonesových vyjádření vyplaceno, není jisté. Letos mediální osobnost čelila nařčením, že se pokouší skryt svůj majetek. Několik Jonesových firem už podalo návrh na konkurz včetně Free Speech Systems, která vlastní InfoWars. Soudní rozhodnutí by pro šíření dezinformací mohlo být přelomové.

Zdroje: ABC News | AP News | BBC News | Fortune | Reuters | žaloba proti Alexi Jonesovi

Diskuze (28) Další článek: Rychlý pro hry, přesný pro práci. Recenze 27" 240Hz monitoru Philips

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,