Do vývoje virtuální i rozšířené reality investuje většina technologických velikánů

  • Virtuální a rozšířená realita už je v hledáčku většiny velkých technologických hráčů
  • Kdo všechno investuje a na čem pracuje?
  • Jaký lze čekat souboj?

​Facebook

Nejvíce je v oblasti virtuální reality vidět právě Facebook, který díky Marku Zuckerbergovi patří mezi první technologické společnosti, které investovaly velkou částku. V tomto případě šlo o dvě miliardy dolarů za nákup Oculus VR. Tato společnost stála za prvním použitelným prototypem brýlí Oculus Rift, které se realizovaly díky úspěšné kampani na Kickstarteru pod vedením Palmera Luckeyho.

Klepněte pro větší obrázek

Facebook vidí ve virtuální realitě příležitost z pohledu sociální komunikace v budoucnosti, což Zuckerberg několikrát sám upřesňoval a existují i první ukázky toho, jak to bude v počátku vypadat.

Oculus během tohoto čtvrtletí představí první finální model brýlí se sluchátky a dodatečně také ovladači Oculus Touch do každé ruky. Oculusu se podařilo vybudovat už velkou komunitu vývojářů her a aplikací, pro které postavil a stále vyvíjí nástroje pro snadnou implementaci i případný budoucí prodej přes platformu.

Facebook se zaměřuje na nejpokročilejší verzi virtuální reality, která vyžaduje i výkonný herní počítač. Právě vysoká cena za samotné brýle a nutnost drahého počítače bude z počátku asi hlavní překážkou pro větší rozšíření. Oculus, respektive Facebook tím ale zaujme nadšence, což je u prvních „nedokonalých“ verzí důležité.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,